Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat recent o serie de masuri importante prin care guvernul doreste sa modernizeze intregul sector agroalimentar din Romania. In cadrul unei conferinte de presa, ministrul a subliniat: “CONSTRUIM NOI FABRICI DE PROCESARE IN ROMANIA” si a adaugat ca “continuam investitiile in procesare si folosim toti banii disponibili pentru investitii in construirea de noi unitati de productie”.
Ministrul Agriculturii face aceasta declaratie intr-un context in care s-a decis suplimentarea bugetului alocat pentru investitii in procesare, interventia DR22, cu o suma de 249 de milioane de euro. Bugetul aferent interventiei DR22 – “Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole” a fost majorat cu 249.061.176 euro, conform deciziei C (2024) 8379 din 29.11.2024, parte a aprobarii Planului Strategic 2023-2027 – versiunea 7.1.
Florin Barbu a explicat ca aceasta masura a fost luata avand in vedere ca pentru aceasta forma de sprijin au fost depuse 420 de proiecte de finantare, cu o valoare publica totala de 1,1 miliarde de euro. “Am decis sa suplimentam cu 249 milioane de euro bugetul alocat pentru investitii in procesare DR22, avand in vedere ca pentru aceasta forma de sprijin au fost depuse 420 de proiecte de finantare, cu o valoare publica totala de 1,1 miliarde de euro.
Finantam, astfel, construirea mai multor fabrici romanesti care sa preia materia prima de la fermierii nostri si sa o transforme in produse alimentare. Prin aceasta suplimentare de fonduri, valoarea totala a contractelor se ridica la 621 milioane de euro, inclusiv contributia privata”, a afirmat ministrul Barbu.
Ministrul Agriculturii confirma ca decizia a fost luata in conformitate cu prevederile OMADR nr. 407/2023, care aproba Regulamentul de organizare si functionare al procesului de selectie si al procesului de verificare a contestatiilor pentru proiectele aferente interventiilor de Dezvoltare Rurala din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.
Conform acestor reglementari, fondurile constituite din economii, rezilieri, necontractarea proiectelor la nivel de interventie si realocarile de fonduri de la alte interventii identificate dupa finalizarea procesului de evaluare-selectare pot fi utilizate pentru selectarea proiectelor eligibile fara finantare rezultate in urma finalizarii ultimei sesiuni de depunere.
In urma aprobarii deciziei, se va intocmi un raport de selectie suplimentar in care vor fi incluse proiectele propuse pentru finantare, iar acesta va fi pus la dispozitia publicului. Ulterior aprobarii raportului, beneficiarii selectati vor primi notificarile necesare in vederea contractarii proiectelor. Astfel, prin suplimentarea bugetului aferent interventiei, vor fi implementate proiecte in valoare totala de peste 620 milioane de euro, provenind din fonduri publice si private.
Aceasta serie de investitii semnifica un pas important in directia cresterii productiei interne si a transformarii materiei prime locale in produse alimentare de calitate, contribuind astfel la consolidarea economiei nationale si la sprijinirea fermierilor romanesti.
Florin Barbu si-a reafirmat angajamentul de a direcționa toate fondurile disponibile pentru cresterea productiei romanesti, subliniind ca scopul final este ca romanii sa poata cumpara produse fabricate in tara, sustinandu-se astfel industria agroalimentara locala.