X

2 Initiative Legislative Oficiale de ULTIM MOMENT ale Simonei Bucura-Oprescu Privind Masurile Asteptate de Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, ii informeaza pe romanii din intreaga tara care asteapta in momentul de fata o decizie cu privire la modul in care se acorda ajutoarele unice, ca ministerul are responsabilitatea de a prezenta o forma de calitate a actului normativ ce va stabili si actualiza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca aceasta initiativa se desfasoara intr-un context in care, pe langa aspectele de oportunitate si momentul intrarii actului normativ in Guvern, urmand apoi sa fie supus dezbaterii parlamentare, se tin in vedere si alte considerente esentiale pentru asigurarea unei implementari corecte si eficiente.

In prezent, ministerul se bazeaza pe expertiza profesionistilor din cadrul institutiei, colaborand strans cu parteneri de anvergura internationala, atat de la Banca Mondiala, cat si de la Comisia Europeana. Aceasta colaborare a condus la elaborarea repartizarii corecte, bazata pe coeficient, care va asigura o reasezare adecvata a sistemului de salarizare. Astfel, actul normativ ce urmeaza sa fie intocmit va reflecta atat standardele de calitate cerute, cat si necesitatile reale ale pietei muncii din Romania.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca in momentul in care vor fi disponibile informatii suplimentare, se va realiza o comunicare oficiala in care vor fi prezentate detaliile necesare. In prezent, prioritatea este intrarea in vigoare a legii bugetului, iar imediat dupa aceasta, ministerul va veni cu criteriile exacte si cu metodologia de aplicare pentru noul sistem de stabilire a salariului minim.

Simona Bucura-Oprescu a informat si despre aprobarea, in cadrul sedintei de astazi, a procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire si actualizare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Aceasta decizie marcheaza finalizarea procesului de transpunere a Directivei (UE) 2022/2041, un instrument legislativ european ce are ca scop asigurarea unui salariu minim adecvat pentru toti lucratorii.

In plus, actiunea din ziua de azi reprezinta atingerea jalonului numarul 392, aferent cererii de plata numarul 5 din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Aceasta masura este perceputa ca un angajament ferm al Guvernului de a imbunatati conditiile de munca si de viata ale lucratorilor romani. Prin adoptarea acestei decizii, autoritatile isi propun sa ofere predictibilitate angajatorilor si siguranta salariatilor, contribuind astfel la cresterea nivelului de trai.

Reforma salariului minim, ca parte integranta a PNRR, reprezinta un pas esential in modernizarea sistemului de remunerare, oferind un cadru echitabil si transparent pentru toti participantii pe piata muncii. Noul salariu minim brut garantat in plata va fi stabilit pe baza unor indicatori clari si obiectivi, ce includ: puterea de cumparare, tinand cont de costul vietii, nivelul general al salariilor, rata de crestere a acestora si productivitatea muncii la nivel national.

Acesti indicatori sunt esentiali pentru a asigura ca modificarile propuse se vor adapta evolutiilor economice si vor reflecta in mod corespunzator realitatile din teren. Directiva UE in cauza vizeaza stabilirea unor salarii minime adecvate si promoveaza negocierea colectiva in determinarea acestora, contribuind totodata la imbunatatirea conditiilor efective ale lucrarilor.

Implementarea acestor masuri este menita sa creeze un cadru legal modern, in linie cu standardele europene, care sa sprijine dezvoltarea economica sustenabila si sa consolideze protectia drepturilor lucratorilor. Pe masura ce legea bugetului intra in vigoare, se asteapta publicarea criteriilor si metodologiei de aplicare, aspecte care vor clarifica modalitatea de implementare a noilor reglementari.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on feb. 7, 2025, 12:15 AM 00:15

Disqus Comments Loading...