Ministerul Apararii continua sa ii informeze pe romanii din toata tara cu privire la operatiunile pe care le deruleaza militarii in aceasta perioada si a anuntat recent desfasurarea unor exercitii militare ce acopera o gama larga de operatiuni, in cadrul carora fortele romanesti se antreneaza alaturi de partenerii NATO si aliati din diverse colturi ale lumii.
Ministerul Apararii transmite in mod oficial faptul ca, aceste initiative, care au locul in locuri precum Arizona, Vama Veche si Bosnia, subliniaza angajamentul autoritatilor de a imbunatati interoperabilitatea si capacitatea de reactie in situatii de criza.
In cadrul exercitiului Emerald Warrior 25, desfasurat in Arizona, SUA, detașamentul romanesc a participat la un antrenament comun axat pe resuscitarea pacientilor si interventia chirurgicala in zbor. Scenariul a inclus atat exersarea procedurilor de aterizare si decolare ale aeronavei C-27J Spartan, operata de Fortele Aeriene Romane, de pe un aeroport fara turn de control, cat si perfectionarea echipelor medicale.
Ministerul Apararii explica si ca aceste manevre au fost proiectate sa testeze capacitatea de salvare a vietii intr-un mediu dinamic si restrans, cu aplicarea unor tehnici chirurgicale complexe in zbor. Zilele trecute, pe la Vama Veche, Ministerul Apararii a facilitat intalnirea cu coloanele tehnice ale aliatilor britanici, care au venit pentru exercitiul multinational Steadfast Dart 2025.
Participarea acestora a adus in prim-plan elemente surprinzatoare si autentice: militarii britanici s-au prezentat cu o atitudine relaxata si prietenoasa, raspunzand cu entuziasm intrebarilor curiosilor, chiar si dupa o calatorie lunga de la Grecia la Romania.
Un detaliu remarcabil a fost reprezentat de beretele purtate de fiecare soldat, decorate cu un ciucure rotund de culoare verde si pene scurte in nuante de albastru regal. Aceste bonete, cunoscute sub numele de tam o’ shanter, sunt un simbol al traditiei militare sco-tiene.
Istoria lor este indelungata, fiind asociata cu cel mai vechi regiment de infanterie britanic, The Royal Scots, infiintat in 1633. In prezent, batalioanele din cadrul Regimentului Regal al Scoției poarta si coifuri colorate, menite sa le evidentieze identitatea, contribuind la intarirea spiritului de echipa.
Ministerul Apararii explica foarte clar ca, in paralel cu aceste exercitii, fortele terestre si aeriene romanesti, dislocate in cadrul Operatiei EUFOR ALTHEA in Bosnia si Herzegovina, continua pregatirile in comun. Antrenamentele includ operatiuni de imbarcare si debarcare a trupelor, securizarea zonelor de aterizare (Landing Zone) si dislocarea rapida a personalului militar pe cale aeriana dintr-un raion intr-o zona temporara de stationare.
Lansata in decembrie 2004, operatia are la baza mandatul Consiliului de Securitate al ONU si are ca scop sprijinirea autoritatilor bosniace in mentinerea unui mediu sigur. In prezent, misiunea reuneaste personal din 24 de natiuni, incluzand state membre UE si non-UE.
Ministerul Apararii confirma si ca se desfasoara un program de instruire in comun intre cercetasii din cadrul Brigaziei 2 Vanatori de Munte „Sarmizegetusa” si partenerii spanioli in zona Diham, ce se va derula pe parcursul a doua saptamani.
Aceasta initiativa ofera participantilor oportunitatea de a-si impartasi experienta profesionala si de a utiliza proceduri comune in diverse actiuni tactice. Terenul muntos, impadurit si dificil accesibil, contribuie la intarirea spiritului de echipa si a sentimentului de apartenenta la o familie militara extinsa.
Ministerul Apararii continua sa investeasca in modernizarea si pregatirea fortelor armate, asigurand colaborarea stransa cu partenerii internationali si consolidand capacitatea de interventie in situatii de urgenta. Prin aceste exercitii, autoritatile intentioneaza sa creasca interoperabilitatea intre diferitele forte militare, aspect esential in contextul unui mediu de securitate in continua evolutie.