Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat o vizita la hidrocentrala Lotru-Ciunget, considerata de el “coloana vertebrala a hidroenergeticii romanesti”. In cadrul vizitei, ministrul a subliniat importanta remarcabila a acestui proiect, prezentand Lotru-Ciunget drept una dintre cele mai impresionante realizari inginerești ale Romaniei.
Situata in inima Muntilor Lotrului, hidrocentrala, finalizata in anii ’70, reprezinta o capodopera tehnica si un simbol al determinarii si viziunii inginerilor si muncitorilor care au contribuit la transformarea resurselor hidroelectrice ale tarii. Proiectul dispune de o putere instalata de peste 510 MW, 82 de captari secundare si peste 150 km de galerii subterane, valorificand la maximum potentialul raului Lotru si al unui bazin hidrografic de 675 km2.
“In toata amenajarea hidroenergetica Lotru, avem un total de 643 MW, aproape cat un reactor nuclear de la Cernavoda. Bonusul de 60 MW in pompaj, destinat asigurarii unui debit optim pentru hidrocentrala Lotru-Ciunget, completeaza aceasta reusita remarcabila”, a declarat ministrul Burduja.
Pe langa rememorarea realizarilor tehnice, ministrul a adus un omagiu parintelui hidroenergeticii romanesti, Prof. Dorin Pavel, care a documentat potentialul zonei inca din 1933. “Astazi, la fata locului, am simtit forta viziunii celor care au modelat muntii pentru a transforma apa in lumina. Ei sunt adevaratii constructori ai Romaniei moderne”, a subliniat Burduja, reafirmand angajamentul guvernului de a finaliza hidrocentralele incepute inainte de 1989.
Ministrul Energiei a anuntat, de asemenea, ca in acest an se va pune in functie hidrocentrala de la Rastolita, un proiect strategic in lupta pentru independenta energetica a Romaniei. “Ne luptam cu toate fortele cu cei care NU vor ca Romania sa fie independenta energetic. Viziunea noastra este clara: sa valorificam la maxim ceea ce generatiile anterioare au inceput si sa ducem mai departe viziunea unei Romaniei puternice”, a afirmat Burduja.
In incheiere, ministrul a adus aminte de cuvintele lui Dimitrie Leonida: “Energia este viata. Sa ai energie inseamna sa ai forta de a construi, de a transforma, de a duce un popor spre viitor.” Aceste cuvinte, potrivit ministrului, reflecta esenta eforturilor depuse pentru dezvoltarea sectorului energetic, subliniind ca proiectele precum Lotru-Ciunget sunt dovezi ale capacitatii Romaniei de a construi maret prin munca si inovatie.
Lotru-Ciunget ramane astfel un reper al ingineriei si un simbol al pasiunii poporului roman pentru progres, demonstrand ca viitorul energetic al tarii se bazeaza pe valorificarea resurselor naturale si pe respectul pentru realizarile trecutului.
This post was last modified on feb. 8, 2025, 11:22 PM 23:22