Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a evidentiat un moment istoric pentru regiunea baltica si pentru intreaga Europa: Lituania, Letonia si Estonia s-au deconectat de la reteaua energetica rusa si s-au sincronizat in totalitate cu sistemul continental european. Potrivit lui Zelenski, aceasta masura elimina influenta energetica a Moscovei asupra celor trei state baltice, marcand un progres semnificativ catre o independenta energetica europeana.
Volodimir Zelenski a comparat decizia statelor baltice cu propriul demers al Ucrainei, care a reusit sa se desprinda de reteaua rusa inca din 2022. Presedintele a subliniat ca, prin acest nou pas, Europa devine „si mai coerenta” si isi reduce dependenta de resursele ruse. Totodata, el a mentionat ca aceasta directie este una esentiala pentru alte tari din Europa Centrala care inca au acorduri energetice cu Moscova.
„Cu cat europenii sunt mai putin dependenti de Rusia, cu atat mai devreme putem asigura o securitate fiabila pentru toata lumea din Europa”, a spus Zelenski. Liderul ucrainean a felicitat in mod special Lituania, Letonia si Estonia, subliniind ca Polonia are un rol important de sustinere in realizarea interconexiunilor energetice si in intarirea rezilientei regionale.
Pentru a sprijini eforturile de independenta, Zelenski a incurajat dezvoltarea unor parteneriate mai stranse cu Statele Unite, in special in domeniul gazului natural lichefiat (GNL) si al petrolului, precum si cu tarile din vecinatatea Uniunii Europene, din Caucaz, Orientul Mijlociu si Africa de Nord. „Trebuie sa lucram mai strans cu acesti parteneri, pentru ca impreuna putem asigura resursele energetice necesare si putem intari stabilitatea regiunii”, a declarat presedintele.
Intr-un interviu acordat postului britanic ITV News, Zelenski a discutat despre initiativele fostului presedinte american Donald Trump de a pune capat razboiului, insistand insa asupra importantei unor garantii de securitate „puternice” pentru Ucraina. Liderul de la Kiev a explicat ca aceste garantii sunt vitale pentru intoarcerea in siguranta a celor opt milioane de ucraineni care au parasit tara.
„Oamenii trebuie sa se intoarca in pace, cu certitudinea ca maine nu va fi o noua ocupare a teritoriului nostru”, a subliniat Zelenski. El a adaugat ca aceste garantii presupun nu doar sprijin militar, ci si asistenta economica si ajutor pentru reconstructia vietii de zi cu zi in Ucraina.
Zelenski a insistat ca, in prezent, prioritatea majora este stabilirea unei „pacii juste si de durata”, dar ca pentru atingerea acestui obiectiv este necesara, mai intai, consolidarea mijloacelor de aparare si a garantiilor de securitate. Numai in aceste conditii, discutiile pentru finalizarea fazei active a razboiului pot avansa in mod eficient.
„Nu vorbim doar despre dreptate pentru noi insine, ci despre cum sa punem capat varsarii de sange, pentru ca milioane de oameni sa revina la vietile lor”, a precizat presedintele, accentuand ca orice solutie realista pentru pace trebuie sa ofere siguranta atat Ucrainei, cat si Europei in ansamblu.
Prin aceste declaratii, Volodimir Zelenski arata din nou hotararea Ucrainei de a-si pastra suveranitatea si de a consolida parteneriatele internationale. Noua etapa a statelor baltice in domeniul energetic reprezinta un semnal puternic al unitatii europene, iar urmatorii pasi, conform liderului de la Kiev, se vor concentra pe extinderea si aprofundarea cooperarii, cu scopul de a realiza o independenta energetica si o stabilitate de durata pe continentul european.