Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, dezvaluie in mod oficial noua Hotarare de Guvern, pe care executivul vrea sa o adopte in ideea de a implementa o serie de modificari vizand acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear pentru anul 2025, prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca mecanismul de acordare se inscrie in cadrul prevederilor Legii nr 360/2023, care reglementeaza sistemul public de pensii si stabileste organizarea si administrarea sistemului de trimitere la tratament balnear pentru categoriile de asigurati si pensionari beneficiari.
Prestatiile de tratament balnear vor fi oferite prin atribuirea de bilete de tratament solicitatilor indreptatiti, in limita numarului de locuri asigurate in unitatile de tratament din proprietatea CNPP, precum si a locurilor contractate cu alte unitati de profil. Aceste prevederi sunt aplicate in cadrul sumei alocate prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Simona Bucura-Oprescu explica faptul ca in bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2025 s-au prevazut sume in valoare de 400000 mii lei, la capitolul Asigurari si asistenta sociala, sub titlul Asistenta sociala, la articolul Ajutoare sociale, alineatul Ajutoare sociale in natura.
Din aceasta suma vor fi asigurate maximum 60420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii in perioada februarie-decembrie 2025, in unitatile de tratament balnear detinute de Casa Nationala de Pensii Publice.
Diferenta de bilete va fi stabilita ulterior, in urma incheierii unor contracte subsecvente cu alte unitati de profil, in baza acordurilor cadru de servicii de tratament balnear, cazare si masa atribuite in anul 2024 pentru perioada 2024-2025.
Simona Bucura-Oprescu dezvaluie ca se prevede ca vor fi organizate maximum 17 serii in perioada martie-decembrie 2025, respectand prevederile Legii nr 98/2016 privind achizitiile publice, impreuna cu modificarile si completarile ulterioare, precum si normele metodologice aprobate prin Hotararea nr 395/2016.
Conform prevederilor articolului 109, alineatul 4 din Legea nr 360/2023, prestatiile de tratament balnear sunt asigurate atat in unitatile de tratament din proprietatea CNPP, cat si in unitatile de profil, prin incheierea de contracte conform legislatiei in vigoare.
Numarul total al biletelor ce se vor acorda in anul 2025, finantat din bugetul asigurarilor sociale de stat, se va stabili in urma incheierii unui contract cu Societatea de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca T.B.R.C.M. – S.A., precum si prin incheierea unor contracte subsecvente de prestari servicii cu alte unitati de profil, pe baza acordurilor cadru atribuite in anul 2024 pentru perioada 2024-2025, in conformitate cu prevederile Legii nr 98/2016 si normele metodologice aprobate prin Hotararea nr 395/2016.
Simona Bucura-Oprescu a stabilit ca numarul biletelor de tratament balnear acordate gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale unor legi cu caracter reparatoriu se va stabili prin aplicarea unui procent de maximum 15 la numarul total de bilete de tratament contractate.
Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ il constituie acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear pentru anul 2025, prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice. Aceasta masura vine in sprijinul categoriilor de asigurati si pensionari, imbunatatind accesul la tratamente balneare si contribuind la recuperarea capacitatii de munca, printr-o administrare eficienta si transparenta a fondurilor alocate in bugetul asigurarilor sociale de stat.