Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunta ca a fost inregistrat un moment istoric in parcursul Europei spre independenta energetica. Tarile baltice – Estonia, Letonia si Lituania – s-au deconectat definitiv de la reteaua electrica a Rusiei si s-au racordat la sistemul european, un pas semnificativ in reducerea dependentei de energia ruseasca.
Sebastian Burduja a atras atentia ca „trebuie sa renuntam la energia «otravita» a Rusiei, care a fost mereu o arma de santaj si un mijloc, de multe ori eficient, de a tine sub control Europa”. El a subliniat importanta ca statele europene sa continue eforturile de consolidare a propriilor capacitati de productie energetica si sa isi diversifice sursele de aprovizionare.
Potrivit lui Sebastian Burduja, urmatorul obiectiv major dupa deconectarea de la reteaua electrica a Rusiei este „eliminarea totala a dependentei de gazul rusesc”. Acesta a explicat ca Europa „se afla in fata urgentei de a continua pe aceeasi cale la nivelul intregului sector energetic” si ca trebuie sa se implice in proiecte de extindere si modernizare a infrastructurii, pentru a-si asigura o aprovizionare stabila si competitiva.
Burduja a evidentiat rolul esential al Romaniei in acest proces, mentionand atat exploatarea gazelor din Marea Neagra si de la Caragele, cat si proiectele regionale precum Coridorul Vertical. „Romania contribuie activ la securitatea energetica europeana”, a afirmat el.
In opinia lui Burduja, presiunea pe care Europa o resimte in prezent „trebuie folosita ca oportunitate” pentru a inlatura vulnerabilitatile din sistemul energetic. „Vorbind tot mai mult, desi inca insuficient, despre competitivitate, trebuie sa ne consolidam ca o adevarata Uniune, prin interconectari, marirea capacitatilor de productie si o piata unica, in care preturile sa fie corecte pentru toti”, a spus acesta.
Sebastian Burduja a subliniat, de asemenea, ca in ultimii ani „a venit sfarsitul unor iluzii care, de fapt, nu ar fi trebuit sa existe niciodata” – respectiv speranta ca Rusia nu va folosi resursele energetice ca pe un instrument de presiune politica. „Compromisurile nu au dus nicaieri, iar inchiderea ochilor nu va impiedica istoria sa se repete”, a completat el.
Prin decizia de astazi a tarilor baltice, Europa face un nou pas spre atingerea obiectivului strategic de independenta energetica, un proces care va fi continuat la nivel regional si comunitar. Masurile anuntate de statele membre si rolul proactiv al Romaniei in acest demers consolideaza speranta unei Uniuni Europene mai puternice si mai putin vulnerabile in fata presiunilor externe.