2 Reformari Oficiale de ULTIM MOMENT ale Ministrului Educatiei cu Implicatii Mari in Scolile Romaniei

2 Reformari Oficiale ULTIM MOMENT Ministrului Educatiei Implicatii Mari Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei, Daniel David, a prezentat oficial un set de idei menite sa reformeze profund sistemul de invatamant din Romania, subliniind faptul ca, in forma actuala, „lucrurile nefunctioneaza bine” si ca se inregistreaza „prea mult analfabetism functional pentru secolul XXI”.

Ministrul Educatiei a explicat ca simpla reducere a numarului de ore nu este suficienta, fiind nevoie de o schimbare de paradigma in toate disciplinele. „Am cerut tuturor disciplinelor (specialistilor care se ocupa de acestea) sa gandeasca modele noi, nu doar numar de ore, in forma actuala lucrurile nefunctionand bine, in conditiile in care scoala produce prea mult analfabetism functional pentru secolul XXI. Chiar nu se mai poate asa! Iar profesorii si organizatiile profesionale au inceput sa inteleaga asta”, a declarat oficialul.

Daniel David a afirmat ca identitatea nationala si cunoasterea corecta a limbii romane vor fi readuse in prim-plan. „Spre exemplu, dupa mai mult de 20 de ani de lipsa, vom readuce ca nume discipline care contribuie direct la cultura nationala (istoria romanilor), pentru a da un semnal clar ca o lume moderna nu poate exista fara identitatea nationala, iar gramatica va reveni, de asemenea, la liceu; asa cum am spus la lansarea planurilor-cadru, prea multi copii nu-si cunosc corect istoria sau geografia nationala si vorbesc prost limba romana”, a mentionat Daniel David.

In acelasi timp, el a subliniat ca planurile-cadru nu se rezuma la scoaterea unor discipline sau la reducerea incarcarii orare, ci vizeaza diminuarea centralismului si incurajarea descentralizarii. „Am inceput astfel sa intelegem filosofia acestor planuri-cadru, si anume nu de a ‘scoate’ discipline/ore pentru a reduce simplu incarcarea pe elevi, ci de a reduce centralismul (caracterul obligatoriu) prin unele descentralizari la nivelul scolii si la nivelul deciziei elevilor (caracterul optional).

Ministrul Educatiei spune ca ramane de vazut cat se va descentraliza, in aceasta forma unii considerand ca este prea mult, altii ca este prea putin”, a precizat ministrul. O situatie speciala este cea a limbii latine, unde ministrul considera ca, desi descentralizarea e o idee buna, optiunea de a face sau nu latina ar putea duce la alegeri mai putin rationale.

„Cu siguranta, in cazul latinei voi propune, in final, revenirea la elementul centralizat, descentralizarea, buna ca intentie, neasigurand inca alegerea rationala acolo unde s-ar cuveni daca latina ramane optionala (asa cum am fost convins prin discutiile cu specialistii si organizatiile profesionale din domeniu)”, a explicat Daniel David.

Ministrul Educatiei a lansat si un apel la dezbateri constructive, prin parcurgerea cu atentie a planurilor-cadru: „Participati serios la dezbateri, dar cititi planurile-cadru, si atunci vom gasi solutii bune in final. Ca model puteti sa luati ceea ce s-a intamplat cu istoria, unde primele reactii au fost foarte critice, pana cand le-am spus colegilor din istorie ca nu ma ajuta critica.

Astept sa vad un model nou de a face istoria, fiindca noi nu mai putem continua, nu numai in zona istoriei, ci in cadrul tuturor disciplinelor, cu modelele pe care le avem acum.”. Daniel David a reiterat ca scopul principal nu este diminuarea pur si simplu a numarului de ore, ci regandirea metodologiilor si adaptarea disciplinelor la exigentele secolului XXI. „Batalia mea, ca ministru, nu este pe numarul de ore.

Daca modelul este bun, putem sa alocam oricate ore sunt necesare pentru ca acesta sa functioneze.” Astfel, reforma propusa porneste de la o viziune echilibrata intre pastrarea identitatii nationale si modernizarea educatiei, punand accent pe calitate, flexibilitate si eficienta. Autoritatile spera ca, prin participarea activa a profesorilor, elevilor si a tuturor factorilor implicati, se vor putea gasi cele mai bune solutii pentru viitorul invatamantului romanesc.

author avatar
Redactia iDevice.ro