Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat lansarea faptul ca ministerul pe care il conduce este in spatele unei noi initiative foarte importante, care este menita sa ofere tinerilor sub 30 de ani oportunitatea de a se califica si de a castiga in timp ce invata pe locul de munca.
Simona Bucura-Oprescu explica oficial faptul ca, proiectul START – Investeste in calificare pentru viitor reprezinta o solutie inovatoare de formare profesionala, care combina invatarea cu remuneratia si vizeaza cresterea numarului de specialisti in domenii tehnice si practice.
Initiativa este finantata cu 30 de milioane de euro din fonduri europene si din bugetul de stat, fapt ce subliniaza angajamentul autoritatilor pentru investitia in resursele umane. In cadrul programului, participantii pot urma cursuri de ucenicie platite, cu o durata cuprinsa intre 6 si 36 de luni, in functie de nivelul de calificare necesar.
Simona Bucura-Oprescu anunta deasemenea faptul ca, pentru a stimula angajatorii sa se implice, acestia beneficiaza de o subventie lunara de 2250 de lei pentru fiecare ucenic angajat, detalii cu privire la felul in care sunt oferiti banii, fiind disponibile la institutiile din subordinea ministerului.
Proiectul vine intr-un context in care atractivitatea meseriilor tehnice este esentiala pentru dezvoltarea unei forte de munca bine pregatite. Datele din sistemul REGES/REVISAL indica salarii medii brute competitive pentru cateva dintre cele mai cautate meserii.
De exemplu, meserii precum sudor, sculer matriter, instalator, electrician si tinichigiu se bucura de salarii medii ce variaza de la 5764 lei pana la 7262 lei pe luna, evidentiind astfel potentialul economic al acestora.
Simona Bucura-Oprescu transmite inclusi ca implementarea programului START are ca scop nu doar formarea profesionala, ci si promovarea unei culturi a invatarii continue si a dedicarii in alegerea unei cariere. Prin combinarea perioadei de invatare cu remuneratia, initiativele de acest fel contribuie la integrarea rapida a tinerilor pe piata fortei de munca si la consolidarea increderii in propriile abilitati.
Pe langa beneficiile imediate pentru tineri si angajatori, programul START este vazut ca un model de succes pentru alte proiecte de formare profesionala. Astfel, investitia in calificare devine un pilon important in dezvoltarea economica si in reducerea somajului in randul populatiei tinere, oferind un impuls de incredere atat in randul specialistilor, cat si al companiilor care se implica activ in acest demers.