Ministrul Apararii, Angel Tilvar, a anuntat ca, in cadrul reuniunii ministrilor apararii din statele membre NATO, care s-a desfasurat la Bruxelles, Romania a semnat doua scrisori de intentie privind participarea la proiecte de dezvoltare a capacitatilor de ultima generatie in domeniul aerian.
Ministrul Apararii aduce in atentie ca aceste initiative vizeaza dezvoltarea si intrarea in serviciu a unor solutii mai eficiente pentru combaterea amenintarilor aeriene la altitudini joase, precum si implementarea unor capabilitati pasive dedicate supravegherii spatiului aerian.
Angel Tilvar a subliniat importanta punerii in comun a expertizei si resurselor de catre statele aliate care se alatura celor doua proiecte, o masura ce va permite identificarea rapida a celor mai promitatoare solutii tehnologice, optimizand atat costurile, cat si timpul de implementare.
“Romania va beneficia de solutii de ultima generatie, care vor completa capacitatile aflate in dotare sau care vor fi asigurate prin programele de inzestrare deja in pregatire”, a declarat ministrul apararii. Acest demers face parte din angajamentul Romaniei de a contribui activ la consolidarea posturii de descurajare si aparare a Aliantei NATO.
Ministrul Apararii transmite ca, pe langa aspectele tehnologice, intalnirea de la Bruxelles a reprezentat un prilej important pentru reafirmarea unitatii si solidaritatii aliate. Ministrul Tilvar a mentionat ca, pe langa sprijinul acordat Ucrainei, liderii din cadrul NATO au discutat despre necesarul de resurse pentru transformarea pe termen lung a Aliantei, subliniind importanta distribuirii echitabile a riscurilor si responsabilitatilor.
Intr-o intalnire bilaterala, ministrul apararii a transmis un mesaj de apreciere omologului sau spaniol, Margarita Robles Fernandez, exprimand recunostinta pentru angajamentul ferm al Spaniei fata de securitatea Romaniei. “Am salutat activitatea si participarea militara a Spaniei la Grupul de lupta aliat din Romania, condus de Franta, precum si la misiunile de politie aeriana din tara noastra”, a subliniat Tilvar.
Angel Tilvar a reiterat importanta strategica a regiunii Marii Negre pentru securitatea europeana si euro-atlantica, subliniind ca, in contextul actual de securitate, colaborarea bilaterala si multilateralitatea raman fundamentale pentru raspunsul eficient la provocarile actuale si viitoare.
Romania se arata astfel pregatita sa isi asume rolul in dezvoltarea capabilitatilor militare, contribuind in mod activ la consolidarea eforturilor comune ale NATO pentru asigurarea unui spatiu de securitate comun si a unei aparari robuste.