Orange, grupul de telecomunicatii din Romania de care depind milioane de clienti pentru serviciile de telecomunicatii mobile in fiecare zi, atrage atentia asupra unui aspect crucial din lumea digitala: nimeni nu isi doreste sa isi piarda datele, iar un ecran negru provocat de o defectiune sau de un atac de tip hacking este dovada clar ca informatiile tale personale ar putea fi furate.
Orange spune ca, pentru a evita astfel de situatii, este important sa iti salvezi regulat fisierele, sau, in limbaj de specialitate, sa realizezi un back-up al datelor tale. Salvarea datelor inseamna inregistrarea tuturor fisierelor pe un suport extern. In functie de volumul acestora, poti utiliza un stick USB sau un hard disk extern, iar ca optiune suplimentara, poti apela si la un DVD.
Totusi, suporturile fizice prezinta riscul de a se degrada in timp si pot fi destul de fragile. Pentru un plus de siguranta, Orange recomanda utilizarea unui serviciu de stocare non-fizic, denumit cloud, care poate fi automatizat si este disponibil oriunde te afli.
Orange Aduce in ATENTIA Imediata a Clientilor o Serie de Probleme foarte Serioase
Piratii cibernetici pot folosi adresa ta de e-mail ca o adevarata cale de acces catre dispozitivele tale, insa aceasta nu este singura metoda prin care se pot infiltra. Orice stick USB, hard disk extern sau alt card de memorie poate contine virusi sau virusi Trojan care pot afecta device-ul imediat ce este conectat.
Orange explica faptul ca, pentru a evita problemele, nu utiliza stick-uri USB primite gratuit de la persoane necunoscute ori de la diverse evenimente fara a le scana mai intai cu un antivirus actualizat. Un alt punct sensibil il reprezinta retelele Wi-Fi. Acesta este principalul sistem de conectare la internet wireless, insa, in cazul in care te conectezi la o retea nesecurizata, o persoana rau intentionata poate avea acces la datele tale sau poate realiza actiuni online in numele tau.
Orange sugereaza sa definesti dispozitivele care au permisiunea sa se conecteze la reteaua ta si sa protejezi parola. De asemenea, verifica intotdeauna numele retelei Wi-Fi cu administratorul locatiei in care te afli, cum ar fi o cafenea sau un hotel, si evita sa iti verifici conturile bancare printr-un Wi-Fi public.
Daca ai nevoie de un plus de siguranta, activeaza doar reteaua mobila in momentele in care iti doresti sa faci plati sau sa accesezi date sensibile. Pentru a preveni pierderile de informatii sau vulnerabilitatile in fata atacurilor cibernetice, Orange recomanda un plan de back-up constant, atentie sporita la perifericele pe care le utilizezi si la retelele Wi-Fi la care te conectezi. In acest fel, iti vei putea pastra datele in siguranta si vei naviga fara griji in mediul digital.