Planeta Marte intra iar in centrul atentiei dupa ce Roverul Perseverance al NASA a fost dedicat unei misiuni deosebite pe suprafata sa, colectand bucati de roca ce variaza de la fragmente de marimea betisoarelor de creta, pana la grupuri de fragmente asemanatoare cu gulerele de creion si chiar boabe de praf atat de fine incat pot sta pe varful unui ac.
Planeta Marte a avut multiple esantioane luate, iar fiecare dintre aceste esantioane reprezinta o piesa dintr-un puzzle complex, menit sa dezvaluie misterele Planetei Rosie si, eventual, sa ofere indicii despre conditiile de viata din trecut. In prezent, comunitatea stiintifica se pregateste pentru urmatorul pas: catalogarea detaliata a acestor mostre, inainte ca ele sa fie aduse pe Pamant prin intermediul programului NASA Mars Sample Return.
In timp ce agentii NASA isi cantareste optiunile pentru a prelua aceste piese pretuite, cercetatorii au reusit sa documenteze ceea ce stiu pana acum despre primele esantioane de sol, regolit si sedimente libere colectate de roverul Perseverance. Analizele preliminare indica faptul ca probele de sol contin boabe de dimensiuni milimetrice provenite din cel putin doua regiuni distincte de pe Marte.
Aceste particule prezinta semne ale unei expuneri anterioare la apa, sugerand astfel ca, in trecut, planeta ar fi putut avea conditii favorabile vietii. Desi datele par extrem de promițătoare, echipa de cercetatori nu va putea confirma prezenta eventualelor urme de viata microbiene decat dupa ce mostrele vor ajunge pe Pamant, unde vor fi supuse unor analize detaliate cu ajutorul echipamentelor de laborator de ultima generatie.
Planeta Marte: IMPRESIONANTA Descoperire Anuntata de Oamenii de Stiinta pentru Omenire
Pe langa releventa lor pentru intelegerea istoriei Martei, aceste esantioane ofera si o fereastra catre trecutul Pamantului. Libby Hausrath, geochimist la Colegiul de Stiinte din Universitatea din Nevada si membru al echipei NASA Mars Sample Return, a afirmat: “Probele ne vor ajuta sa invatam mai multe despre Marte, dar ne pot ajuta si sa invatam mai multe despre Pamant, deoarece suprafata lui Marte este in general mult mai veche decat suprafata Pamantului.”
Aceasta comparatie subliniaza importanta acestor mostre in studiul evolutiei planetare. Exploratorii robotici au cutreierat Marte inca din anii 1960, descoperind indicii referitoare la geologia, atmosfera si istoria planetei. Roverul Perseverance, dotat cu o suită de instrumente sofisticate – inclusiv camere de inalta rezolutie, senzori la distanta si spectrometre – permite masurarea chimiei si mineralogiei regolitului, stratul liber de praf, sol si roca spart care acopera suprafata martiana.
Aceste instrumente, desi limitate de constrangeri precum greutatea, dimensiunea si consumul de energie, ofera o perspectiva detaliata a compozitiei solului si rocilor, asemanatoare cu un joc video in care se poate mări imaginea pentru a observa chiar si cele mai mici detalii.
“Este ca un joc video sa vezi de aproape aceste imagini ale lui Marte”, a declarat Hausrath, subliniind uimirea pe care o resimt oamenii de stiinta cand pot alege un anumit loc pe suprafata pentru a masura chimia si mineralogia specifica a unei roci. Totusi, unele instrumente esentiale pentru o analiza fina nu pot fi miniaturizate si trimise pe Marte, astfel incat aducerea probelor pe Pamant va permite masuratori mult mai precise si detaliate.
Pana la momentul in care un aterizator robotic, planificat pentru anii 2030, va prelua aceste esantioane de pe suprafata martiana, mostrele vor ramane pastrate in medii sigilate. Aceasta etapa intermediare este esentiala pentru a pastra integritatea probelor, deschizand astfel oportunitatea de a descifra informatii valoroase din cele mai mici fragmente de material martian. In concluzie, misiunea Perseverance ne reamintește ca, in era explorarii spatiale, chiar si cele mai mici particule pot ascunde secrete uriașe despre istoria si evolutia universului.