Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anuntat lansarea unei actiuni nationale extrem de importante, ceruta de ceva vreme de catre multa lume, iar asta pentru ca debuteaza in mod oficial FITOS 2025, ce se va desfasura in perioada 17 februarie – 13 aprilie 2025 la nivelul tarii si masurile vor fi unele foarte importante.
Florin Barbu afirma ca, in cadrul acestei operatiuni, inspectorii fitosanitari din oficiile fitosanitare judetene si din structura centrala a Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF) vor colabora cu efectivele din Inspectoratul General al Politiei Romane, in special cu cele din cadrul Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase, precum si cu reprezentantii Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si ai Inspectoratelor de Politie Judetene.
Actiunea face parte dintr-o serie de verificari anuale, desfasurate incepand cu anul 2022, si are ca scop imbunatatirea sigurantei si sanatatii populatiei, prevenirea si combaterea faptelor de natura penala si contraventionala in domeniul regimului produselor de protectie a plantelor si a protectiei mediului.
Florin Barbu dezvaluie cam un acest context, se va verifica modul in care sunt efectuate operatiunile cu produse de protectie a plantelor de catre cei 4478 operatori economici autorizati la nivel national. Dintre acestia, 844 sunt inregistrati la structurile Arme, Explozivi si Substante Periculoase, fiind autorizati sa gestioneze produse clasificate drept foarte toxice (T+) si toxice (T).
„Este esential ca toti operatorii sa respecte normele de siguranta pentru a preveni incidentele care ar putea afecta atat populatia, cat si mediul inconjurator. Prin aceasta actiune, ne propunem sa verificam cel putin 50% din totalul operatorilor autorizati la nivel national si sa identificam orice nereguli in vederea sanctionarii corespunzatoare,” a declarat ministrul Barbu.
Printre obiectivele principale ale FITOS 2025 se numara prevenirea producerii unor evenimente negative, combaterea furturilor de produse de protectie a plantelor si constientizarea fermierilor cu privire la riscurile operatiunilor ilegale sau neconforme. Actiunea isi propune, de asemenea, descoperirea si investigarea vulnerabilitatilor din domeniu, ca parte a unui efort de cooperare interinstitucionala menit sa optimizeze activitatile de prevenire si investigare a infractiunilor in acest sector.
Florin Barbu afirma ca experienta acumulata in cadrul actiunii din anul precedent, FITOS 2024, a inregistrat verificarea a 2225 de operatori economici (adica 53,6% din totalul inregistrat la nivel national). In urma acestor controale, autoritatile au constatat 304 fapte de natura penala si au aplicat 173 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 623130 lei.
Implementarea FITOS 2025 este vazuta ca un pas important in asigurarea unui mediu economic sigur si in protejarea sanatatii cetatenilor, demonstrand angajamentul autoritatilor de a combate ilegalitatile si de a sustine un cadru legal riguros in domeniul produselor de protectie a plantelor.
This post was last modified on feb. 16, 2025, 12:46 PM 12:46