Ministerul Apararii anunta ca ministrul Angel Tilvar, a derulat o serie de actiuni foarte importante pentru Romania, iar asta ca oficialul guvernamental a luat decizia ca pe data de 15 februarie sa participe la o intalnire importanta, in cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen, cu Armin Papperger, CEO-ul companiei germane Rheinmetall AG.
Ministerul Apararii afirma in mod oficial faptul ca discutia s-a axat pe consolidarea cooperarii industriale intre firma germana si sectorul de aparare din Romania, avand ca scop valorificarea oportunitatilor oferite de programele de inzestrare planificate de Armata Romaniei, menite sa dezvolte industria nationala de aparare pe baze moderne.
Angel Tilvar a subliniat importanta colaborarii cu companii de renume international, precum Rheinmetall, considerand ca aceasta cooperare poate reprezenta un exemplu de succes pentru Romania. El a declarat: “Toate programele de dotare ale Armatei Romaniei cu tehnica militara de ultima generatie se bazeaza pe integrarea colaborarii cu agenti economici nationali si pe transferul de inalta tehnologie, contribuind astfel la intarirea securitatii si rezilientei tarii noastre, intr-un context geopolitic complicat.”
Ministerul Apararii spune si ca un proiect esential discutat a fost parteneriatul dintre Romarm si Rheinmetall pentru construirea unei fabrici de pulberi in Romania. Acest proiect, care beneficiaza de o finantare de 47 de milioane de euro acordata de Comisia Europeana prin programul ASAP, este menit sa creasca capacitatea de productie a muniţiei si sa sprijine atat securitatea nationala, cat si consolidarea industriei europene de aparare.
Pe de alta parte, in contextul evenimentelor recente din regiune, fortele Federatiei Ruse au efectuat in noaptea de duminica, 16 februarie, spre luni, 17 februarie, o serie de atacuri cu vehicule aeriene fara pilot asupra unor tinte civile si infrastructuri portuare din Ucraina, in apropierea granitei fluviale cu Romania, in zona localitatii Reni.
Sistemele de monitorizare radar ale Ministerului apararii au detectat si urmarit tinte aeriene care au evoluat in spatiul aerian ucrainean, in proximitatea judetelor Tulcea si Galati.
Ca masura de precautie, Centrul National Militar de Comanda a notificat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, iar mesaje RO-Alert au fost transmise la ora 22.40. Alerta a fost ridicata la ora 00.05, dupa confirmarea ca nu au existat patrunderi in spatiul aerian national.
Ministerul Apararii explica faptul ca in momentul de fata fortele MApN continua cercetarile in zonele potential afectate si colaboreaza strans cu structurile aliate pentru monitorizarea continua a situatiei.
Aceasta dubla directie, atat in consolidarea capacitatii industriale, cat si in asigurarea securitatii nationale, marcheaza un pas important pentru Romania. Autoritatile isi reafirma angajamentul fata de modernizarea sistemului de aparare si protectia granitelor, demonstrand ca eforturile in domeniu sunt prioritare intr-o perioada marcata de provocari majore si evolutii rapide pentru viitor.