X

Ministrul Economiei Anunta o Ordonanta de URGENTA a Guvernului, ce Masuri vrea sa ia Bogdan Ivan

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anuntat ca Guvernul intentioneaza adoptarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 21/2020 privind Codul Aerian. In cadrul declaratiei sale, ministrul Ivan a subliniat necesitatea alinierii legislatiei nationale la standardele europene, in special la prevederile Regulamentului (CE) nr. 261/2004, adoptat in 2004, care asigura compensarea si asistenta pasagerilor in cazurile de refuz la imbarcare, anulare sau intarziere a zborurilor.

Ministrul Economiei a mentionat ca modificarile propuse vin ca raspuns la un numar crescut de reclamatii din partea consumatorilor, care denunta nerespectarea drepturilor pasagerilor de catre operatorii de transport aerian. Datele culese in urma activitatilor de control ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au relevat ca sanctiunile impuse pana in prezent sunt insuficiente, iar cuantumul amenzilor nu reuseste sa descurajeze incalcarea normelor.

Bogdan Ivan specifica faptul ca noua ordonanta de urgenta isi propune sa creeze un cadru juridic clar si eficient, care sa permita monitorizarea si impunerea unor masuri coercitive in situatiile in care operatorii de transport aerian nu respecta obligatiile de a acorda compensatii, fie sub forma financiara, fie prin vouchere, conform modalitatilor agreate de consumatori. Prin aceste masuri, Ministerul Economiei doreste sa asigure un nivel ridicat de protectie a pasagerilor si sa consolideze increderea in serviciile de transport aerian.

“Este vital ca drepturile pasagerilor sa fie respectate si ca operatorii sa se conformeze normelor europene,” a declarat ministrul Ivan. “Aceasta ordonanta reprezinta un pas important in modernizarea legislatiei din domeniu si in crearea unui mediu competitiv si responsabil pe piata transportului aerian.”

Modificarea Codului Aerian vine intr-un context in care, pe langa prevederile Regulamentului (CE) nr. 261/2004, se regasesc si normele adoptate in anul 1997 prin Regulamentul (CE) nr. 2027/97, modificat ulterior prin Regulamentul (CE) nr. 889/2002. Aceste acte normative au pus bazele unui cadru legislativ european menit sa asigure compensarea si asistenta pasagerilor, dar, in practica, aplicarea lor a intampinat dificultati in ceea ce priveste eficienta sanctiunilor.

Ministrul Economiei se angajeaza ca, prin implementarea noilor masuri, sa se asigure ca drepturile pasagerilor vor fi protejate in mod corespunzator, iar operatorii de transport aerian vor fi obligati sa indeplineasca obligatiile asumate. Aceasta initiative vine ca raspuns la necesitatea unor instrumente legale adecvate, care sa raspunda cerintelor tot mai stringente ale pietei si ale consumatorilor.

In concluzie, ordonanta de urgenta propusa de Ministerul Economiei marcheaza o etapa importanta in modernizarea legislatiei din domeniul transportului aerian, avand ca scop asigurarea unui nivel inalt de protectie a drepturilor pasagerilor si crearea unui mediu de afaceri mai transparent si responsabil.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...