X

Criteriile Nationale de ULTIMA ORA Stabilite de Ministerul Educatiei printr-un Nou Ordin Intrat in Vigoare

Ministerul Educatiei, Daniel David, a semnat in mod oficial ordinul Nr. 3259/2025, prin care se aproba o serie de demersuri guvernamentale asteptate de foarte multa vreme de catre sistemul de invatamant, ele vizand metodologia de finantare a cercetarii stiintifice universitare din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pentru anul 2025.

Ministerul Educatiei prin acest ordin stabileste faptuul ca se constituie un fond dedicat in valoare de 100 milioane lei, scos din bugetul destinat finantarii invatamantului superior, menit sa sprijine dezvoltarea cercetarii universitare si sa creasca competitivitatea Romaniei pe plan international.

Daniel David, a subliniat importanta investitiilor in cercetare, afirmand ca acestea sunt esentiale pentru imbunatatirea calitatii resursei umane si pentru consolidarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare. Ministrul a subliniat ca fondul va stimula atat implicarea cadrelor didactice, cat si a studentilor in proiecte stiintifice, sporind astfel vizibilitatea cercetarii romanesti in plan global.

Ordinul prevede ca toate institutiile de invatamant superior de stat, finantate din bugetul MEC, sunt eligibile pentru a accesa aceste fonduri. Totusi, institutii care nu au transmis la timp datele necesare in sistemele PNRUIS/ANS si RUNIDAS/RMUR sau care nu si-au actualizat oferta educationala pentru studentii internationali, conform platformei studyinromania.gov.ro, vor fi excluse din program.

Ministerul Educatiei a hotarat ca fondurile alocate sunt considerate venituri proprii ale institutiilor si vor fi utilizate in cadrul autonomiei universitare, in conformitate cu prevederile contractelor de finantare institutionala. Cheltuielile eligibile includ costuri legate de personal, materiale si capital.

Astfel, cheltuielile de personal vor acoperi salariile, sporurile, contributiile la asigurari sociale si deplasarile, atat interne, cat si internationale. Cheltuielile materiale vor cuprinde taxe de publicare, participarea la manifestari stiintifice, intretinerea, achizitia de materiale si prestarea de servicii necesare activitatilor de cercetare, iar cheltuielile de capital vor fi destinate investitiilor in echipamente si infrastructura, in conformitate cu legislatia in vigoare.

In contextul unei competitii crescute la nivel international, acest demers este considerat un pas important in modernizarea sistemului de invatamant superior si in consolidarea bazei de cercetare stiintifica din Romania.

MEC isi propune sa ofere institutiilor instrumentele necesare pentru a face fata noilor provocari si pentru a se impune pe piata globala a inovatiei si cunoasterii. Comunitatea academica si expertii urmaresc cu interes modul in care aceste fonduri vor fi valorificate pentru a stimula cercetarea si inovarea, factori esentiali pentru dezvoltarea intregii societati.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...