X

Primele Explicatii de ULTIM MOMENT ale lui Sebastian Burduja privind Plafonarea Preturilor la Energie in 2025

Sebastian Burduja, ministrul Energiei a facut un anunt public extrem de important cu privire la noul mecanism de plafonare a preturilor la energie dupa 1 aprilie 2025, el fiind prezentat astazi in cadrul sedintei Comitetului Interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili si combaterea saraciei energetice, desfasurata la Palatul Victoria. La discutii au participat vicepremierul Marian Neacsu, reprezentanti ai ministerelor de resort, ANRE, Consiliul Concurentei si principalii actori din piata de energie.

Sebastian Burduja anunta ca ministerul Energiei va publica pana la finalul acestei saptamani propunerea de act normativ in procedura de transparenta, noua schema urmand sa asigure sprijinul populatiei si companiilor cel putin pentru urmatoarea perioada. Planul de baza prevede continuarea actualei scheme de compensare si plafonare a facturilor la energie electrica pentru o perioada de cel putin trei luni, in timp ce masurile pentru gaz vor ramane in vigoare 12 luni, pentru a acoperi intregul an gazier si a sprijini reumplerea depozitelor.

„Analizam permanent solutii pentru mentinerea accesibilitatii la energie, fara cresteri bruste ale facturilor. Am propus masuri tranzitorii care sa ne ajute sa avem o piata mai transparenta, mai lichida si mai stabila, in beneficiul romanilor”, a precizat ministrul Burduja. De asemenea, oficialul a anuntat ca, dupa incheierea acestei perioade de prelungire, vor fi implementate noi forme de sprijin tintit, sub forma de carduri sau vouchere de energie pentru romanii vulnerabili.

In prezent, conform datelor Eurostat, Romania se afla pe locul al patrulea in Uniunea Europeana in privinta costului redus al gazelor si pe locul al cincilea la energie electrica, datorita aplicarii schemei de compensare-plafonare. Cresterile recente ale preturilor – 40% la gaz si 25% la electricitate – nu s-au resimtit in totalitate in facturi, datorita masurilor de sprijin luate de autoritati.

Pe termen mediu si lung, ministrul Energiei subliniaza ca singura solutie viabila pentru reducerea facturilor este cresterea capacitatilor de productie de energie electrica si gaze in Romania. „Anul trecut am inregistrat un numar record de proiecte noi puse in functiune, peste 1200 MW din surse precum carbune, solar, eolian si baterii. Anul acesta ne propunem sa dublam aceasta performanta, pentru a consolida independenta energetica a tarii si pentru a oferi o energie mai sigura, mai ieftina si mai curata”, a adaugat Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei isi doreste ca proiectul de ordonanta de urgenta sa fie aprobat saptamana viitoare in sedinta de Guvern. Pana atunci, consultarile cu toate partile interesate – consumatori, producatori, furnizori si autoritati de reglementare – vor continua, cu scopul de a asigura functionarea corecta a sectorului energetic romanesc si protejarea familiilor si afacerilor, astfel incat acestea sa beneficieze de energie la preturi echilibrate.

Editorii iDevice.ro

This post was last modified on feb. 17, 2025, 11:40 PM 23:40

Disqus Comments Loading...