Ministrul Educatiei, Daniel David, a creat pentru adoptare un nou ordin ce modifica anexa nr. 2 la Ordinul nr. 498/2021 emis de fostul ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii. Modificarile aduse vizeaza consolidarea rolului Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CCCDI) in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) si asigurarea unui suport stiintific specializat pentru elaborarea politicilor in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii.
Ministrul Educatiei specifica in cadrul ordinului, CCCDI, considerat principalul organism consultativ de specialitate la nivel national, isi va intensifica activitatea pe baza unor criterii stricte de prestigiu profesional si moral. Noua reglementare stabileste ca misiunea colegiului este de a oferi analize riguroase privind stadiul si tendintele sistemului national de cercetare-dezvoltare si inovare, precum si de a identifica atat vulnerabilitatile, cat si oportunitatile cu potential de impact socioeconomic.
“Aceste modificari ne vor ajuta sa ne adaptam mai bine la provocarile actuale si viitoare din domeniul CDI. Scopul este de a facilita o colaborare mai stransa intre mediul academic si autoritatile de decizie, pentru a asigura o dezvoltare sustenabila a cercetarii in Romania,” a declarat ministrul Daniel David.
Ministrul Educatiei stabileste ca printre principalele atributii ale CCCDI mentionate in ordin se numara elaborarea de studii si rapoarte cu recomandari pentru imbunatatirea sistemului de cercetare, coordonarea stiintifica a programelor si subprogramelor aprobate de MEC sau Autoritatea Nationala pentru Cercetare (ANC) si asistarea in procesul de negociere a contractelor pentru proiectele de cercetare.
Colegiul va evalua cererile pentru autorizarea organizatiilor de cercetare in vederea acordarii vizelor de lunga sedere, facilitand astfel colaborarea internationala. Un alt aspect important vizeaza analiza oportunitatii participarii Romaniei la programele-cadru si initiativele paneuropene, ceea ce va permite identificarea celor mai bune practici la nivel global si integrarea acestora in strategia nationala.
Totodata, CCCDI va avea responsabilitatea de a monitoriza si evalua indicatorii de performanta aferenti proiectelor finantate, asigurand astfel respectarea obiectivelor din Strategia Nationala de Cercetare, Inovare si Specializare Inteligenta (SNCISI).
Aceasta serie de modificari vine ca parte a eforturilor continue ale MEC de a imbunatati cadrul legislativ si operational din domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii, pentru a raspunde eficient provocarilor unui mediu global in continua schimbare. Ministrul Educatiei subliniaza importanta acestor masuri in vederea cresterii competitivitatii Romaniei pe plan international si a facilitarii accesului la fonduri europene si alte surse de finantare pentru proiecte de cercetare.
Noul ordin reprezinta un pas major in actualizarea si clarificarea structurii si atributiilor CCCDI, contribuind la o mai buna coordonare a eforturilor din sectorul CDI si la promovarea unui mediu favorabil inovarii si dezvoltarii stiintifice in Romania.