Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a publicat un nou proiect de ordonanta de urgenta care isi propune modificarea si completarea unor acte normative vizand un numar mare de romani, beneficiile pregatite pentru oameni fiind asteptate de foarte multa vreme. Potrivit acestor declaratii, detinerea licentei de functionare reprezinta dovada respectarii standardelor minime de calitate in furnizarea serviciilor sociale.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca, in special, pentru categoria persoanelor varstnice, finantarea serviciilor sociale din bugetul de stat va fi conditionata de indeplinirea unor indicatori de performanta stricti. Unitati precum cele care ofera servicii de asistenta comunitara, ingrijire la domiciliu, centre de zi, locuinte protejate sau camine trebuie sa detina licenta de functionare corespunzatoare. Aceasta masura se inscrie in obiectivele stabilite prin Strategia nationala privind ingrijirea pe termen lung si imbatranirea activa pentru perioada 2023-2030, aprobata prin HG nr. 1.492/2022.
Ministrul Muncii a subliniat, necesitatea efectuarii unor evaluari privind modul de organizare si functionare al sistemului de asistenta sociala. In contextul reducerii cheltuielilor din administratia publica, se impune adoptarea unor masuri urgente pentru consolidarea capacitatii administrative la nivel national, astfel incat drepturile persoanelor vulnerabile sa fie protejate.
O alta problema semnalata se refera la situatia centrelor de servicii sociale infiintate cu fonduri europene. Conform celor spuse, lipsa personalului specializat si a dotarilor necesare afecteaza functionarea acestor centre, ceea ce pune in pericol sustenabilitatea proiectelor finantate din fonduri europene.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca si cadrul legal in domeniul protejarii si promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati este asigurat de Legea nr. 448/2006, de Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (ratificata prin Legea nr. 221/2010) si de Strategia nationala pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati 2022-2027, aprobata prin HG nr. 490/2022.
Totodata, ministrul a atras atentia asupra unor situatii in care beneficiarii drepturilor aferente gradului de handicap detin permis de conducere, desi afectiunea medicala invocata este incompatibila cu activitatea de sofer. Proiectul de ordonanta de urgenta propune o serie de masuri importante. Finantarile din bugetul de stat, prevazute in anexele nr. 4 si 5 din Legea nr. 9/2025, vor fi acordate doar serviciilor sociale care detin licenta de functionare, licenta provizorie sau plan de restructurare, in special in cazul centrelor rezidentiale cu o capacitate mai mare de 50 de locuri.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca fondurile neutilizate sau cele utilizate in perioada in care furnizorul de servicii sociale a functionat fara licenta vor fi restituite la bugetul de stat la finalul exercitiului financiar. Se propune si infiintarea unui Comitet interministerial, prin decizia Prim-ministrului, in care vor fi reprezentate Ministerele Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatei Sociale, Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Santei, Afacerilor Interne si Finantelor.
Acest comitet va avea rolul de a evalua situatia posturilor din domeniul asistentei sociale si de a contribui la consolidarea capacitatii administrative la nivel national. In plus, sub conditia aprobarii Guvernului prin memorandum si in conformitate cu cheltuielile de personal prevazute in buget, se va introduce posibilitatea de ocupare in anul 2025 a posturilor vacante din cadrul centrelor de servicii sociale pentru persoane cu dizabilitati, a celor aferente proiectelor de reorganizare finantate din fonduri europene, a posturilor din serviciile sociale cu cazare si a celor din proiecte cu finantare externa.
Prin implementarea acestor masuri, Ministerul Muncii isi propune imbunatatirea eficientei si calitatii serviciilor sociale, oferind suport necesar persoanelor varstnice, celor cu dizabilitati si altor categorii vulnerabile, intr-un context de provocari economice si sociale in continua evolutie.