Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a adresat publicului un mesaj ferm in legatura cu valul de dezinformare care afecteaza sectorul energetic. Intr-o declaratie publică, ministrul a subliniat ca „ziua si dezinformarea in sectorul energetic” sunt realitati construite de un aparat bine finantat si alimentat de armate de trolli, menite sa slabeasca increderea in sistemul energetic al tarii.
Sebastian Burduja, razboiul impotriva extremismului toxic, izolationist si falimentar nu s-a oprit dupa decizia CCR de la finalul anului trecut, ci s-a intensificat. Ministrul a enumerat o serie de afirmatii false care au circulat in mediul public, printre care se numara: vanzarea lacurilor catre straini; golirea barajelor; „bisnita cu energie” (ofera energie si gaz gratis in Republica Moldova, in timp ce importam scump din Ucraina); declaratii alarmiste privind lipsa gazului in plina iarna si colapsul sistemului energetic.
Aceste narațiuni, potrivit ministrului, sunt menite sa afecteze nu doar imaginea sectorului energetic, ci si increderea in independenta energetica a Romaniei.
Sebastian Burduja vorbeste despre un episod recent din campania de dezinformare a vizat depozitele de gaz, declarate „goale” de catre expertul in energie Calin Georgescu in noiembrie. Burduja a contracarat aceasta afirmatie, precizand ca, in realitate, gradul de umplere a depozitelor depasise 85%. Dupa depasirea programului de extractie, autoritatile au dispus un control strict la Depogaz, cu masuri drastice, menite sa asigure securitatea aprovizionarii cu gaze pentru cetateni si companii.
Ministrul Energiei a explicat ca, in sezonul rece, este absolut normal ca, pe masura ce consumul creste, capacitatea de extractie sa scada, iar diferenta sa fie acoperita prin importuri – un fenomen care, in anii trecuți, a existat la cote chiar mai ridicate fara a genera stiri alarmiste.
Sebastian Burduja a pus in evidenta realizarile din domeniul energetic, afirmand ca anul trecut Romania a devenit cel mai mare producator de gaz din Uniunea Europeana. Recordul de productie inregistrat de Romgaz, dupa ani de stagnare sau declin, marcheaza o schimbare de paradigma in sector.
Proiectul Neptun Deep si progresele realizate la forajele de la Caragele, unde sondele au depasit 4000 de metri, deschid drumul spre o dublare a productiei interne din 2027. Conform datelor prezentate, in 2024, Romania si-a acoperit aproape integral consumul intern din productia proprie.
In incheiere, ministrul Energiei a lansat un apel la responsabilitate: „Mai conteaza adevarul? Cifrele? Argumentele? Sau ne predam in fata avalansei de stiri false, minciuni si aberații?”
Sebastian Burduja a insisat ca puterea si raspunderea de a afla adevarul revin fiecarui român, fie ca face parte din lumea politica, a mass-media sau a opiniei publice. Conform acestuia, singura solutie in fata dezinformarii este informarea corecta si verificata, esentiala pentru mentinerea suveranitatii energetice a Romaniei.
Astfel, in contextul unei lupte continue impotriva dezinformarii, mesajul ministrului Energiei ramane clar: doar prin cunoasterea faptelor si adoptarea unui discurs responsabil se poate asigura un viitor energetic sigur si prosper pentru tara.