Acordul International de ULTIMA ORA Semnat de Ministrul Educatiei pentru un Program Important in Invatamant

Acordul International ULTIMA ORA Semnat Ministrul Educatiei Program Important Invatamant

Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat in mod oficial semnarea unui acord international foarte important pentru invatamantul din Romania, iar asta deoarece el priveste Masura – Suport – Programul privind invatamantul dual a marcat un nou capitol in colaborarea dintre Romania si Confederatia Elvetiana. Evenimentul a avut loc la Palatul Victoria, in prezenta ministrului Educatiei si Cercetarii, prof. univ. dr. psih. Daniel David, si a reunit reprezentanti de rang inalt din ambele state.

Ministrul Educatiei afirma ca programul, finanțat prin Acordul-cadru dintre Guvernul Romaniei si Consiliul Federal Elvetian, dispune de un buget de 10 milioane CHF si isi propune consolidarea sistemului romanesc de educatie si formare profesionala duala (VET). In centrul initiativei se afla colaborarea intre scoli si companii private, structurata pe cinci componente principale.

Prima componenta este cea politica si dialog privind punerea in aplicare a reformei invatamantului dual; revizuirea si dezvoltarea calificarilor de nivel 5 conform Cadrului National al Calificarilor, in functie de nevoile pietei muncii; pilotarea si testarea calificarilor VET de nivel 5 prin proiecte competitive, cu granturi de 500.000 CHF fiecare; formarea profesorilor si tutorilor de practica din companiile partenere.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre dezvoltarea unei retele de facilitatori public-privat pentru invatamantul dual. Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT) a fost nominalizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii ca operator de program, avand responsabilitatea de a asigura managementul tehnic si financiar al proiectului.

Daniel David, in cadrul evenimentului, a avut o intalnire bilaterala cu Ignazio Cassis, Consilier Federal si ministru al Afacerilor Externe al Confederatiei Elvetiene. Discutia a subliniat relatia stransa de colaborare dintre Romania si Elvetia in domeniile educatiei si cercetarii, punand in evidenta necesitatea investitiilor in invatamantul dual si implicarea activa a mediului de afaceri.

Pe langa componenta educatie, intalnirea a marcat si interesul institutiilor de cercetare din Romania pentru Proiectele Multilaterale Comune de Cercetare. Scopul este de a crea parteneriate durabile pe termen lung intre partenerii romani, elvetieni si alti colaboratori europeni. Unul dintre proiectele importante vizeaza cooperarea prin “Infrastructura Luminii Extreme/ELI-NP”, cu un buget de 13 milioane CHF.

Daniel David subliniaza si ca in perioada urmatoare vor continua discutiile tehnice pentru finalizarea acordurilor de finantare in cadrul “Programului infrastructura pentru cercetarea si monitorizarea emisiilor”. Aceasta initiativa beneficiaza de o alocare de 7,4 milioane CHF din partea Elvetiei si este structurata pe doua componente: infrastructura de cercetare a aerosolilor, norilor si gazelor minore (ACTRIS) si studiul privind determinarea emisiilor de metan in Europa de Est (EEMS).

Negocierile in curs cu Uniunea Europeana pentru participarea Confederatiei Elvetiene la Programul-Cadru al UE Orizont Europa sunt vazute ca un impuls major pentru colaborarea bilaterala in domeniul cercetarii si inovarii.

In domeniul cooperarii academice, participarea universitatilor din Romania si Elvetia in aliantele de universitati europene este considerata esentiala pentru consolidarea mobilitatilor academice. Finalizarea proceselor legate de participarea Elvetiei in programul Erasmus+ va deschide noi perspective pentru schimburile de experienta si expertiza intre cele doua tari.

Ministrul Daniel David a evidentiat ca aceste initiative nu doar ca modernizeaza sistemul educational romanesc, dar contribuie si la reducerea disparitatilor economice si sociale, fiind un pas important in procesul de integrare europeana.

author avatar
Redactia iDevice.ro