X

Interventiile Guvernamentale de ULTIMA ORA Anuntate de Sebastian Burduja pentru Romanii din Toata Tara

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, in contextul unei crize energetice care a afectat intregul continent european, oficialul Guvernului din Romania a anuntat ca preturile la energie electrica si gaze naturale vor fi in continuare plafonate, chiar si dupa data de 1 aprilie. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat astazi in mod oficial schema de compensare-plafonare, o masura destinata sa protejeze atat cetatenii, cat si companiile romanesti intr-o perioada de incertitudine economica si instabilitate regionala.

Sebastian Burduja spune ca motivul principal al acestei decizii este cresterea semnificativa a preturilor pe piata europeana, care a generat ingrijorari atat in randul consumatorilor, cat si al mediului de afaceri. Sebastian Burduja a explicat ca, in conditiile unei evolutii imprevizibile a preturilor si a contextului geopolitic tensionat, este esential ca statul sa intervina pentru a evita suprataxarea consumatorilor si pentru a mentine competitivitatea intreprinderilor romanesti.

Aceasta masura vine ca raspuns la provocarile actuale si este o dovada a angajamentului Guvernului pentru stabilitate si protectia intereselor nationale. Conform detaliilor prezentate, schema de compensare-plafonare se va aplica fara modificari majore pentru ambele sectoare. Pentru energia electrica, plafonarea se extinde pana la data de 1 iulie, oferind astfel timp suficient atat operatorilor, cat si consumatorilor pentru a se adapta la conditiile de piata.

In ceea ce priveste gazele naturale, masura este valabila pe o perioada de 12 luni, pana la 1 aprilie 2026, facilitand astfel reumplerea depozitelor de gaz la costuri rezonabile inainte de sosirea iernii. Ministrul Energiei a subliniat, de asemenea, necesitatea unor masuri suplimentare pentru sporirea transparentei si a lichiditatii pietei.

Sebastian Burduja afirma ca printre actiunile propuse se numara facilitarea tranzactiilor intre producatori si furnizori, precum si implementarea unor mecanisme care sa incurajeze concurenta si sa contribuie la reducerea preturilor pe termen lung. Aceste initiative sunt esentiale pentru a mentine un echilibru intre oferta si cererea de energie si pentru a asigura un climat economic stabil.

In cadrul anuntului, ministrul a multumit tuturor colaboratorilor implicati in elaborarea acestui act normativ complex si a precizat ca in urmatoarele zile vor fi analizate si posibile completari si modificari. Ordonanta de urgenta va fi supusa aprobarii Guvernului in cel mai scurt timp, reprezentand un pas important in eforturile de gestionare a crizei energetice.

Angajamentul autoritatilor romanesti ramane ferm, axat pe protejarea intereselor cetatenilor si ale mediului de afaceri, astfel incat nicio categorie sociala sa nu fie lasata in urma. Prin aceste masuri, Guvernul isi propune sa asigure un mediu economic predictibil si stabil, capabil sa raspunda provocarilor unei piete globale in continua schimbare.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on feb. 21, 2025, 11:21 PM 23:21

Disqus Comments Loading...