X

Directiva Oficiala de ULTIMA ORA a Comisiei Europene Vizand Sute de Milioane de Europeni

Comisia Europeana anunta ca, in urma discutiilor purtate in cursul noptii trecute, Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord provizoriu privind modificarea Directivei-Cadru referitoare la deseuri, fapt salutat de Comisia Europeana. Aceasta reformă vizeaza stimularea inovatiei si adoptarea unor practici mai durabile in sectorul industrial si in cel al consumului, reprezentând o piatra de hotar in eforturile de a transforma modelul economic actual intr-unul circular.

Directiva revizuita introduce un set de norme comune, menite sa asigure un mediu de afaceri sustenabil atat pentru intreprinderi, cat si pentru consumatori. Prin armonizarea legislatiei in domeniul textilelor uzate si al deseurilor textile, se va facilita functionarea unei piete unice, contribuind astfel la cresterea competitivitatii intregii Uniuni Europene.

Un accent deosebit a fost pus si pe problema risipei alimentare. Măsurile adoptate vor stimula statele membre sa ia masuri concrete pe intregul lant de productie si aprovizionare, inclusiv la nivelul gospodariilor. Directiva isi propune reducerea semnificativa a risipelor, stabilind obiective ambițioase precum taierea la jumatate a cantitatii de alimente risipite pe cap de locuitor pana in 2030. In plus, se vizeaza scaderea cu 10% a pierderilor in procesele de prelucrare si fabricare, precum si cu 30% in sectorul comercial si in serviciile de alimentatie.

Pentru a facilita atingerea acestor obiective, Comisia Europeana va oferi sprijin sub forma schimbului de bune practici, finantarii cercetarii si acordarii de granturi dedicate. Aceasta initiativa este vazuta ca o oportunitate de a consolida eforturile de reducere a impactului negativ al deseurilor asupra mediului si de a promova o dezvoltare durabila.

In ceea ce priveste deseurile textile, directiva actualizata prevede implementarea unor sisteme nationale de raspundere extinsa a producatorilor (REP). Astfel, producatorii de textile si incaltaminte vor fi responsabilizati pentru gestionarea deseurilor rezultate la sfarsitul duratei de viata a produselor. Aceasta masura ii va determina sa proiecteze produse mai rezistente si mai usor de reparat, stimuland in acelasi timp investitiile in infrastructura de colectare, sortare si reciclare.

Etapele urmatoare includ adoptarea oficiala a directivei de catre Parlamentul European si Consiliul. Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE, aceasta va intra in vigoare in termen de 20 de zile, iar statele membre vor avea la dispozitie aproximativ 20 de luni pentru a transpune noile prevederi in legislatia nationala.

Aceasta reforma legislativa este privita ca un pas decisiv in directia unei economii mai ecologice si responsabile, marcand angajamentul Uniunii Europene de a reduce risipa de resurse si de a proteja mediul inconjurator pentru generatiile viitoare.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...