X

Initiativele Internationale de ULTIMA ORA Anuntate de Ministrul Mediului cu Hotarari Vizand Romania

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dezvaluit in mod oficial initiativele importante care vizeaza Romania, iar asta pentri ca in urma unor discutii oficiale avute recent, a anuntat ca noile poduri care vor face trecerea peste Prut, la Albita, au primit acordul de mediu necesar. Proiectul presupune construirea a doua structuri separate, fiecare avand doua benzi pe sens, care vor inlocui actuala constructie veche de 40 de ani. Astfel, drumul DN24B va capata o continuitate solida catre Republica Moldova.

Ministrul Mediului spune ca, investitia, evaluata la 185 milioane lei, este finanata prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) si a trecut cu succes de filtrul realizat de colegii de la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui. In prezent, proiectul se indreapta spre faza de executie, marcand un moment important in eforturile de modernizare a infrastructurii regionale.

Noile structuri, cu o lungime a suprastructurii de peste 150 de metri si o lungime totala de 161 de metri, vor permite traversarea aproape perpendiculara a raului Prut. Conceperea acestor poduri asigura doua modalitati de tranzit: pietonala, prin trotuare de 1,6 metri, si pentru vehicule, pe benzi de circulatie cu o latime de 9,5 metri.

Ministrul Mediului subliniaza importanta acestei investitii, mentionand ca proiectul de la Albita reprezinta un veritabil nod de legatura intre drumul expres Tisita-Albita – cea mai rapida conexiune rutiera dintre Bucuresti si Chisinau – si drumul de patru benzi care va facilita accesul la punctul vamal de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe langa aspectul infrastructural, Mircea Fechet a atras atentia asupra colaborarii transfrontaliere in domeniul mediului. „Codrul e frate cu romanul, de ambele parti ale Prutului”, a afirmat ministrul, mentionand evenimentul simbolic in care, impreuna cu omologul din Moldova, Sergiu Lazarencu, a fost plantat un stejar in Rezervatia Naturala ‘Codrii’. Acest gest semnifica angajamentul comun de a gestiona responsabil padurile, recunoscute ca fiind printre cele mai valoroase din Europa.

Ministrul Mediului confirma ca monitorizarea continua, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor de inteligenta artificiala, contribuie la stabilirea unui echilibru corect intre rolurile economice, sociale si de mediu ale padurii. In cadrul intalnirii cu silvicultorii din Chisinau, s-au discutat si rezultatele proiectului SUMAL 2.0, care a reprezentat o bornă importanta in gospodărirea padurilor din Romania.

Sistemul ofera o radiografie de moment a masei lemnoase la nivel national si sporeste transparenta in relatia stat-cetatean, permitand oricui sa sesizeze transporturile suspecte de lemn si sa contribuie activ la protejarea resurselor naturale.

Astfel, prin modernizarea infrastructurii de transport si prin consolidarea parteneriatelor in domeniul mediului, autoritatile romane si moldovenesti demonstreaza un angajament comun fata de dezvoltarea durabila si protejarea patrimoniului natural.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on feb. 23, 2025, 1:10 PM 13:10

Disqus Comments Loading...