ANPC: Piedone Dezvaluie Controalele de ULTIMA ORA si Amenzile Uriase Date

ANPC Piedone Dezvaluie Controalele ULTIMA ORA Amenzile Uriase date

ANPC a declansat, la nivel national, o ampla actiune de control sub coordonarea Presedintelui institutiei, Cristian Victor Popescu Piedone, cu scopul de a verifica respectarea conditiilor de siguranta alimentara si de a proteja drepturile consumatorilor in unitatile sanitare, precum si in zonele adiacente acestora. Controalele s-au desfasurat in toate judetele si sectoarele din Municipiul Bucuresti, vizand cantine, restaurante, chioscuri si magazine aflate in incinta spitalelor sau in imediata apropiere.

Potrivit ANPC, pana in prezent au fost verificate 75 de unitati de alimentatie publica din interiorul unitatilor sanitare, dintre care 55 au prezentat abateri. In plus, au fost inspectate 111 chioscuri si magazine din incinta sau din vecinatatea spitalelor, iar 109 dintre acestea s-au dovedit a fi neconforme. Aceste situatii au aparut in principal din cauza depozitarii necorespunzatoare a alimentelor, a lipsei informatiilor obligatorii pentru consumatori, precum ingredientele alergenice si valorile nutritionale, si a utilizarii de ustensile deteriorate sau neigienizate.

In urma constatarilor, ANPC a decis sa opreasca temporar de la comercializare 17 kilograme de produse, in valoare de 520 de lei, pana la remedierea deficientelor. De asemenea, au fost retrase definitiv 1345 de kilograme de produse, totalizand 25.475 de lei, ca masura impotriva abaterilor grave. Pentru incalcarile constatate, autoritatea a aplicat 55 de amenzi, cumuland 485.000 de lei, si 27 de avertismente. Un numar mare de operatori economici au fost obligati sa remedieze problemele legate de depozitare, afisarea preturilor, informarea consumatorilor si practicile de igienizare a spatiilor de lucru.

ANPC a explicat ca deficientele constatate includ, printre altele, folosirea legumelor si fructelor care prezentau modificari organoleptice, utilizarea de ustensile precum tavi ciobite si tigai vechi, lipsa inscrierii gramajelor pe produsele decongelate, comercializarea unor produse cu termen de valabilitate expirat si nerespectarea cerintelor legate de temperaturele de pastrare a alimentelor. Totodata, in anumite locatii au fost depistate produse stocate direct pe paviment, fara etichete corespunzatoare, precum si lipsa autorizatiilor UAT sau a documentatiilor DDL.

In cadrul acestei actiuni, inspectorii ANPC s-au confruntat cu refuzul accesului in cateva spitale. La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Tirgu Mures, managerul unitatii a interzis accesul in blocul alimentar, argumentand ca exista un ordin telefonic de la Ministerul Sanatatii. La Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, echipelor de control li s-a comunicat ca nu exista un ordin ANPC, desi un astfel de document fusese emis de Presedintele institutiei. De asemenea, la Spitalul Judetean Dambovita, blocul alimentar nu a putut fi verificat din cauza faptului ca managerul a cerut prezenta unei echipe a Directiei de Sanatate Publica, dar nu s-a primit un raspuns la timp din partea DSP Dambovita.

Reprezentantii ANPC anunta ca vor continua actiunile de control in toate judetele, urmand sa colaboreze cu alte institutii abilitate in vederea rezolvarii deficientelor si a asigurarii celor mai ridicate standarde de siguranta si igiena alimentara in cadrul unitatilor sanitare. Un raport final al acestor controale, care va include rezultatele integrale si concluziile finale, va fi publicat dupa incheierea actiunii si dupa solutionarea celor peste 120 de invitatii transmise de ANPC in cadrul acestui demers. Prin aceste initiative, autoritatea reafirma importanta protejarii consumatorilor si dorinta de a impune o disciplina stricta in domeniul alimentatiei publice din incinta unitatilor sanitare.

author avatar
Redactia iDevice.ro