Calin Georgescu a facut o serie de afirmatii controversate, care au starnit reactii puternice in spatiul public. Candidatul la alegerile prezidentiale din Romania pentru 2024 si 2025 si-a exprimat opozitia fata de „sistemul oligarhic”, fata de „Open Access Knowledge” si fata de comunitatea LGBTQ, sustinand ca, daca ar ajunge presedinte, nu ar mai sprijini Ucraina din cauza prioritatilor personale legate de familie.
Calin Georgescu a lasat sa se inteleaga, deasemenea, ca anumite actiuni din zona de conflict ar putea fi considerate „o crima impotriva umanitatii”. Georgescu a vorbit despre „schimbarea lumii” si despre posibila reconfigurare a frontierelor, mentionand explicit Bucovina de Nord, Bugeacul si Maramuresul de Nord drept zone de interes pentru Romania.
In opinia sa, Ucraina este „un stat inventat”, care s-ar putea „fragmenta” in mai multe directii: catre Ungaria, Polonia si o regiune numita Malorusia. Politicianul a subliniat ca, in viziunea sa, „Vreau Romania Mare”, facand trimitere la ideea unei eventuale extinderi a teritoriului romanesc.
Calin Georgescu a insistat ca Romania ramane „fericita” sa fie parte a NATO si a Uniunii Europene, atata vreme cat Alianta ramane o organizatie defensiva, menita sa protejeze tarile membre. „Nu am vazut nicio organizatie ofensiva in constitutia NATO. Daca esti ofensator, ne ataca. Si asta nu este corect”, a afirmat el.
Declaratiile sale au generat dezbateri aprinse in mediul politic si social, multi acuzandu-l pe Georgescu de populism si de promovarea unor idei care ar putea alimenta tensiuni regionale. Cu toate acestea, sustinatorii sai afirma ca ar fi doar o viziune „realista” asupra situatiei geopolitice actuale.
Ramane de vazut cum vor evolua aceste declaratii in contextul politic intern si international, mai ales in conditiile in care orice discutie despre modificarea frontierelor in Europa de Est este privita cu foarte mare precautie. In urmatoarea perioada, analistii se asteapta la reactii mai ample din partea diplomatiei europene si a partenerilor NATO, in timp ce opiniile divergente despre viitorul Ucrainei, al comunitatii LGBTQ si al relatiilor regionale continua sa divizeze scena politica din Romania.