Prevederile Oficiale de ULTIMA ORA Dezvaluite de Florin Barbu si Foarte Importante pentru Romania

Prevederile Oficiale ULTIMA ORA Dezvaluite Florin Barbu Importante Romania

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, aduce in atentia romanilor din toata tara faptul ca, in cursul acestor zile, autoritatile din tara noastra au participat la o serie de actiuni importante in cadrul reuniunii Consiliului AGRIFISH, Comisia Europeana a prezentat recent „Viziunea pentru agricultura si alimentatie”, un document esential pentru configurarea Politicii Agricole Comune (PAC) post-2027. Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a subliniat importanta acestei initiative, considerand ca directiile propuse sunt cruciale pentru viitorul sectorului agroalimentar european.

Florin Barbu transmite ca documentul Comisiei Europene se concentreaza pe patru directii fundamentale: crearea unui mediu atractiv si previzibil pentru fermieri, dezvoltarea unui sector competitiv si rezilient, promovarea agriculturii durabile si protejarea dimensiunii echitabile si conectate a zonelor rurale. In opinia oficialilor europeni, aceste principii vor asigura echilibrul necesar intre veniturile agricultorilor, cerintele de mediu si obiectivele sociale.

Prezent la eveniment, in numele MADR, secretarul de stat Violeta Musat a salutat „Viziunea pentru agricultura si alimentatie” si a pledat pentru o abordare bine fundamentata. „Este esential sa stabilim din timp liniile directoare ale viitoarei PAC, astfel incat sa ne putem adapta la un context social, economic si de mediu in continua schimbare. In acest sens, solicitam realizarea unor evaluari de impact riguroase, care sa tina cont de specificitatile fiecarui stat membru”, a declarat Musat.

Un alt aspect subliniat de reprezentantii MADR este necesitatea unui buget consistent, care sa sprijine fermierii si dezvoltarea zonelor rurale, precum si importanta unor reguli simplificate, usor de aplicat de catre agricultori. De asemenea, s-a evidentiat continuarea procesului de convergenta externa, pentru a reduce decalajele intre fermierii din diverse state membre.

„O agricultura europeana competitiva si sustenabila nu poate exista fara o dezvoltare constanta a zonelor rurale. Pentru a sprijini fermierii si pentru a mentine vitalitatea mediului rural, PAC trebuie sa ramana o politica puternica, echilibrata si bine finantata”, a punctat Violeta Musat.

La reuniunea Consiliului AGRIFISH de la Bruxelles, unde a fost prezenta secretarul de stat Violeta Musat, a participat si Dana Rebega, director general al Directiei Generale Dezvoltare Rurala – AM PNDR. Pe agenda s-au aflat discutii legate de implementarea principiului de „rezistenta a zonelor rurale” si de situatia pietei agricole, afectata de contextul geopolitic, in special in urma invaziei Ucrainei.

Consiliul a abordat subiectul „rezistentei zonelor rurale” ca practica de revizuire a politicilor dintr-o perspectiva rurala, pentru a asigura ca acestea raspund nevoilor persoanelor care traiesc si muncesc in mediul rural. Reprezentantii statelor membre au dezbatut modalitati de integrare mai eficienta a dezvoltarii rurale in strategiile si fondurile UE, tinand cont de provocarile specifice zonelor rurale.

Pe baza informatiilor prezentate de Comisia Europeana si de statele membre, s-a analizat evolutia pietelor agricole si a principalelor produse. Discutiile, parte a unui subiect recurent pe agenda Consiliului, au scos in evidenta nevoia unor masuri adaptate pentru a sprijini fermierii in fata perturbatiilor generate de situatia geopolitica si economica actuala.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si-a reafirmat angajamentul de a colabora cu partenerii europeni, pentru a asigura o PAC eficienta si adaptata provocarilor viitoare. Oficialii romani considera ca implicarea activa a tuturor statelor membre si dialogul permanent cu fermierii vor conduce la solutii care sa sprijine atat competitivitatea, cat si durabilitatea agriculturii europene.

author avatar
Redactia iDevice.ro