X

Masurile de Protectie de ULTIMA ORA Anuntate de Simona Bucura-Oprescu cu o Hotarare de Guvern Importanta

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat in mod oficial o noua Hotarare de Guvern, pe care vrea sa o adopte in curand, iar asta deoarece ea propune modificarea unor acte normative in domeniul protectiei persoanelor cu dizabilitati, cu accent pe dezinstitutionalizare si prevenirea instituirii de servicii rezidentiale de tip vechi.

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in Hotararea de Guvern ca Romania inca se confrunta cu un grad ridicat de institutionalizare a persoanelor cu dizabilitati. Aproximativ 1,88% din totalul persoanelor cu dizabilitati la nivel national se afla in prezent intr-o institutie publica rezidentiala de asistenta sociala.

Numarul acestor institutii, la 31 decembrie 2023, era de 599 – in crestere fata de cele 525 inregistrate la finalul anului 2021. Dintre acestea, 537 sunt rezidentiale (fata de 469 la 31 decembrie 2021) si 62 nerezidentiale (comparativ cu 56 in 2021).

In incercarea de a reduce numarul persoanelor adulte cu dizabilitati din centrele de tip vechi, s-au aprobat doua programe de interes national (PIN). Primul, PIN 1, reglementat prin Hotararea Guvernului nr. 798/2016, cu modificarile ulterioare, vizeaza infiintarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criza si locuinte protejate pentru dezinstitutionalizarea persoanelor adulte cu dizabilitati si prevenirea instituirii de noi forme de institutionalizare.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca al doilea, PIN 2, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 193/2018, se adreseaza tinerilor cu dizabilitati care tranziteaza din sistemul de protectie speciala a copilului in sistemul de protectie a persoanelor adulte cu dizabilitati.

Conform angajamentelor asumate, Romania si-a propus ca, in intervalul 2015-2026, sa reduca numarul de adulti cu dizabilitati din institutiile de tip vechi la 15.111. Fondurile pentru aceste actiuni provin atat din surse europene (POR 2014-2020), cat si din bugetul national, prin programele de interes national.

Prin aceste programe s-a urmarit si atingerea unor indicatori de eficienta, precum dezinstitutionalizarea a 700 de persoane adulte cu dizabilitati, prevenirea institutionalizarii altor adulti din comunitate si sprijinirea a 300 de tineri cu dizabilitati care provin din sistemul de protectie speciala a copilului. Au fost infiintate si operationale locuinte protejate, centre de zi si centre respiro/centre de criza in mai multe judete ale tarii.

Simona Bucura-Oprescu spune si ca, conform Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD), in perioada august 2018 – decembrie 2024 au avut loc opt sesiuni de selectie publica de proiecte in cadrul PIN 1. Ultima sesiune a fost organizata in august 2022, vizand finantarea obiectivelor de dezinstitutionalizare.

Ministerul Muncii a propus recent, printr-o noua hotarare de guvern, redistribuirea sumelor prevazute pentru perioada 2018-2025, cu ajustarea alocarilor pentru fiecare dintre cele doua programe, PIN 1 si PIN 2. Masura are la baza faptul ca exista fonduri necheltuite pentru anul 2024, precum si nevoia de a realoca eficient bugetul ramas disponibil, astfel incat proiectele sa poata fi finalizate in conditii optime.

In urma acestor modificari, se doreste intarirea cadrului legislativ care sa sustina dezvoltarea retelei de servicii sociale destinate adultilor cu dizabilitati, pentru a continua procesul de dezinstitutionalizare si a preveni aparitia unor noi forme de institutionalizare. De asemenea, se vizeaza si facilitarea tranzitiei tinerilor cu dizabilitati din sistemul de protectie a copilului catre cel destinat adultilor.

Hotararea propusa va modifica Anexa la Hotararea Guvernului nr. 798/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul ajustarii bugetului aferent PIN 1. Obiectivul principal este acela de a asigura conditiile necesare pentru atingerea indicatorilor asumati prin Programul Operational Regional 2014-2020, respectiv scaderea numarului persoanelor cu dizabilitati din centrele rezidentiale si cresterea numarului de servicii de tip alternativ.

In concluzie, autoritatile urmaresc sa consolideze infrastructura de servicii dedicate adultilor si tinerilor cu dizabilitati, acordand prioritate prevenirii institutionalizarii si integrarii eficiente in comunitate. Initiativa, conform declaratiilor ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, reprezinta un pas important in directia respectarii obligatiilor asumate de Romania in privinta protectiei drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...