Initiativa Speciala de ULTIMA ORA Lansata de Simona Bucura-Oprescu privind Romanii din Toate Colturile Tarii

Initiativa Speciala ULTIMA ORA Lansata Simona Bucura-Oprescu Romanii Toate Colturile Tarii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), Ministerul Sanatatii (MS) si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), anunta inceperea proiectului Furnizare de servicii integrate in comunitatile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de baza eficiente si de calitate, cod SMIS 339395.

Simona Bucura-Oprescu spune ca proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana din Fondul Social European Plus, prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027, si are ca scop principal cresterea incluziunii sociale si reducerea saraciei prin dezvoltarea serviciilor comunitare integrate in 2.000 de comunitati marginalizate din mediul rural.

Acest demers urmareste mai multe obiective specifice. In primul rand, cresterea calitatii serviciilor comunitare furnizate in aceste comunitati prin adaptarea lor la nevoile locale si prin consolidarea capacitatii autoritatilor locale de a raspunde eficient la vulnerabilitatile identificate. In al doilea rand, se vizeaza cresterea numarului de persoane care beneficiaza de servicii comunitare integrate si imbunatatirea calitatii vietii acestor beneficiari.

Pentru a atinge acest scop, se doreste crearea unor echipe comunitare care sa lucreze dupa metodologii si instrumente de lucru standardizate, astfel incat serviciile sa fie acordate in mod unitar si profesionist. In al treilea rand, proiectul pune accent pe imbunatatirea nivelului de competente al specialistilor implicati, care vor oferi servicii la nivel local si vor consolida reteaua furnizorilor publici din domeniu.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca proiectul presupune constituirea a 2.000 de echipe comunitare integrate, fiecare echipa urmand sa beneficieze de diagnoze si planuri de actiune elaborate de autoritatile locale si aprobate de MMFTSS, MS si MEC. De asemenea, se prevad 2.000 de spatii amenajate si dotate corespunzator, pentru ca membrii echipelor sa poata furniza servicii sociale, educationale si medicale.

Proiectul are in vedere si formarea profesionala a 6.373 de membri ai echipelor comunitare, astfel incat acestia sa obtina calificari relevante. Peste 450.000 de persoane vulnerabile vor beneficia in mod direct de sprijin, fie ca este vorba despre ingrijire la domiciliu, suport educational, consiliere, mediere scolara sau asistenta in identificarea unui loc de munca.

Categoriile de grup tinta incluse in proiect acopera 2.000 de unitati administrativ-teritoriale din mediul rural, iar beneficiarii directi sunt 450.000 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile, care traiesc in saracie si se confrunta cu multiple dificultati in ceea ce priveste integrarea sociala, sanatatea, accesul la educatie sau la documente de identitate.

Printre aceste categorii se numara varstnicii din mediul rural, copiii, populatia de etnie roma, tinerii, persoanele cu dizabilitati ori nevoi speciale, precum si familiile aparatinatoare care au nevoie de sprijin. In cadrul proiectului vor fi implicati 10.000 de profesionisti din diverse domenii, de la asistenta sociala si medicina, pana la educatie, toti orientati catre furnizarea unor servicii integrate, calibrate pe nevoile reale ale comunitatilor vizate.

Simona Bucura-Oprescu anunta ca, prin implementarea acestui proiect, autoritatile urmaresc imbunatatirea accesului la servicii de baza eficiente si de calitate pentru persoanele vulnerabile din mediul rural. Se doreste cresterea capacitatii autoritatilor locale de a identifica si evalua participativ nevoile comunitatii si de a elabora planuri de actiune adaptate.

Se urmareste si consolidarea structurii la nivel local, astfel incat personalul sa fie bine pregatit si spatiile destinate furnizarii de servicii sa fie corespunzator amenajate si dotate. Totodata, prin pachetele de sprijin alimentar pentru copiii de varsta scolara, servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoanele varstnice, consiliere si suport psihologic, logopedie, mediere scolara si indrumare catre serviciile de ocupare, se anticipeaza reducerea gradului de excluziune sociala si asigurarea unui nivel de trai mai ridicat pentru cei aflati in dificultate.

Acest proiect reprezinta un pas important in consolidarea retelei de servicii publice destinate persoanelor vulnerabile si in dezvoltarea sustenabila a zonelor rurale. Se doreste, in esenta, ca fiecare comunitate sa primeasca resursele si instrumentele necesare pentru a combate saracia si a promova incluziunea sociala, astfel incat toti cetatenii sa aiba sanse egale la o viata decenta si demna.

author avatar
Editorii iDevice.ro