Mircea Fechet, ministrul Mediului, a reafirmat angajamentul ferm al Romaniei pentru un viitor mai verde si mai sigur din punct de vedere energetic. Declaratiile sale au acoperit atat directia ecologica adoptata prin Codul Silvic, cat si inceperea exploatarii gazelor naturale din Marea Neagra – un moment decisiv pentru independenta energetica a tarii.
„Avem nevoie de plamani verzi in fiecare comunitate, iar padurile sunt acei plamani suplimentari care ne ajuta sa respiram un aer mai curat si sa ne pastram sanatatea, chiar sub amenintarea schimbarilor de clima,” a declarat ministrul. In acest sens, Codul Silvic aflat in lucru prevede crearea de centuri verzi la nivel national – un angajament pe care Fechet l-a dorit inclus explicit in legislatie.
„Plantarea arborilor la marginea aglomerarilor urbane reprezinta cel mai sigur ‘contract’ pe care il poate face o administratie cu locuitorii sai,” a continuat ministrul. „Este un mod direct de a proteja mediul si de a imbunatati calitatea vietii fiecarui cetatean.”
Centurile verzi nu sunt doar o bariera impotriva poluarii, zgomotului si a extremelor termice, ci si o frana pentru dezvoltarea imobiliara haotica. Totodata, acestea contribuie activ la combaterea schimbarilor climatice, prin stocarea carbonului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. De asemenea, ele sprijina adaptarea comunitatilor la noile realitati climatice, prin gestionarea apei si protejarea ecosistemelor locale.
„La fel ca multi romani care iubesc natura, si eu imi imaginez un oras in care copiii mei pot respira un aer mai curat, in care familiile pot evada in spatii verzi aflate la doar 10-15 minute de casa, un oras unde viata urbana, cu tot ce inseamna ea, e in armonie cu natura,” a spus Fechet.
Fie ca vorbim de Bucuresti, Cluj, Iasi sau Bacau, fiecare oras mare trebuie sa fie inconjurat de o centura verde, a adaugat ministrul. „Am spus un ‘Da!’ hotarat pentru legiferarea centurilor verzi in toata tara.”
Tot astazi, Fechet a vorbit si despre un alt moment esential pentru Romania: inceperea forajului primei sonde de exploatare a gazelor naturale in cadrul proiectului Neptun Deep – cel mai mare proiect de gaze naturale din sectorul romanesc al Marii Negre.
Zacamantul Pelican Sud, aflat la o adancime de 120 metri, este primul exploatat. Proiectul prevede zece sonde de productie – patru pe Pelican Sud si sase pe zacamantul Domino.
„Am vizitat platforma de forare Transocean Barents din portul Constanta in februarie si am vazut ca functioneaza la cele mai inalte standarde de siguranta si protectie a mediului,” a mentionat Fechet. „Proiectul avanseaza conform graficului, ceea ce inseamna ca 2027 va fi anul de referinta pentru viitorul energetic al Romaniei, cu prima productie din Neptun Deep.”
Ministrul a subliniat ca, intr-o perioada in care unii incearca sa puna piedici marilor investitii, Romania trebuie sa-si foloseasca resursele naturale in interes national. „Imi mentin opinia: resursele naturale ale Romaniei trebuie exploatate in beneficiul tuturor romanilor.”
Fechet a incheiat reafirmand responsabilitatea ministerului in protejarea patrimoniului natural: „Viitorul padurilor din Romania depinde de modul in care vom sti sa respectam si sa aplicam prevederile din Codul Silvic. Continuam, la Ministerul Mediului, sa ne asiguram ca mostenirea verde pe care o transmitem generatiilor viitoare este cel putin la fel de bogata ca atunci cand am primit-o noi in grija.”
Romania face astfel pasi concreti atat in directia unei vieti urbane sustenabile, cat si catre un viitor energetic sigur – un echilibru intre natura si dezvoltare, intre prezent si viitor.
This post was last modified on mart. 26, 2025, 2:21 PM 14:21