DIGI Romania este in centrul unei decizii extrem de importante pe care Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a luat-o dupa o o analiza detaliata care pozitioneaza compania ca furnizor cu putere semnificativa in peste 6.288 de localitati din tara.
DIGI Romania, potrivit datelor, in majoritatea acestor localitati, in special in mediul rural, detine o cota de piata de peste 70%, ceea ce ridica semne de intrebare in privinta concurentei pe piata serviciilor de acces la internet, conform celor spuse de catre ANCOM.
Analiza ANCOM releva ca, din cele 6.288 de localitati, in 5702 DIGI Romania este singurul furnizor, in 522 de localitati exista doar doi furnizori, iar doar in 64 de localitati concurenta se ridica la trei sau mai multi operatori.
Aceasta situatie afecteaza aproximativ 5,3 milioane de locuitori, din cele 2,02 milioane de gospodarii. Lipsa concurentei reale creaza riscul ca operatorul sa abuzeze de pozitia dominanta, prin refuzul accesului terților la infrastructura proprie sau prin majorarea tarifelor peste nivelul competitiv.
DIGI Romania Vizata de Noi OBLIATII Oficiale Importante cu Impact in Toata Romania
DIGI Romania, [entru a contracara aceste efecte negative, este vizata de o serie de obligatii impuse de catre ANCOM: operatorul va trebui sa permita accesul terților la infrastructura proprie, in conditii nediscriminatorii; se va impune publicarea unei oferte de referinta pentru accesul la bucla locala si servicii similare (VULA), pentru a asigura transparenta pe piata; se vor stabili tarife care sa reflecte conditiile de concurenta pe piata, evitand astfel practici tarifare abuzive.
Aceste masuri sunt fundamentate pe cadrul legal european si national, avand la baza Directiva UE 2018/1972, OUG nr. 111/2011 si recomandarile Comisiei Europene. Analiza ANCOM, realizata pe o perioada de cinci ani (2019-2023), ia in considerare evolutia tehnologiilor FTTH, VDSL, cablu, radio si satelit, evidentiind ca infrastructura de fibra optica reprezinta pilonul principal al retelelor de acces fix la internet in Romania.
ANCOM spune ca la mijlocul anului 2023, aproximativ 95% din gospodariile romanesti beneficiaza de conexiuni la internet prin retele de fibra optica, situand Romania pe locul al treilea in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata de penetrare a accesului fix de mare viteza (minim 100 Mbps).
Aceasta penetrare inalta a infrastructurii moderne a contribuit la dezvoltarea unei piete dinamice, insa, in contextul in care DIGI Romania detine o pozitie dominanta, se impune o reglementare suplimentara pentru a stimula concurenta si a proteja consumatorii.
DIGI Romania, in situatia actuala din peste 6.200 de localitati, este singurul sau principalul furnizor, ridica semne de alarma in ceea ce priveste potentialul de abuz de putere pe piata accesului local la puncte fixe. Prin implementarea masurilor propuse, ANCOM isi propune sa asigure un mediu concurential corect, sa stimuleze accesul la servicii de internet de mare viteza si sa protejeze drepturile consumatorilor.
Aceasta initiativa va contribui la dezvoltarea unui ecosistem digital sanatos, esential pentru progresul tehnologic si economic al Romaniei. DIGI Romania ramane in centrul atentiei, iar evolutia situatiei va fi urmata cu interes de operatorii de piata si de utilizatorii finali, intrucat doar printr-o concurenta reala se poate asigura o calitate ridicata a serviciilor de internet in intreaga tara.