Ministrul Educației, Daniel David, a adus oficial clarificări referitoare la mai multe subiecte importante pentru sistemul de învățământ. Printre acestea s-au numărat bursele de merit, programul școlilor cu trei schimburi, cardurile educaționale și problema echivalării studiilor.
Ministrul Educației explica faptul ca bursele de merit nu pot fi cumulate cu alte burse Una dintre temele centrale abordate de ministru a fost imposibilitatea de a cumula bursa de merit cu alte tipuri de burse educaționale.
„Avem o lege care specifică acest lucru, că bursa de merit nu poate fi combinată cu alte burse pe care le primești în sistemul educațional. Dacă reglementarea e bună sau rea este de discutat, însă, cel puțin până în luna iunie, n-am de gând să lucrez la propuneri și schimbări legislative”, a explicat Daniel David.
Ministrul Educației a precizat că există deja un cadru legal care interzice în mod expres cumularea bursei de merit cu alte forme de sprijin financiar și că o eventuală modificare ar necesita o analiză amănunțită.
Problema școlilor cu trei schimburi Daniel David a recunoscut că, în unele instituții de învățământ, se menține practicarea a trei schimburi, situație care ar putea afecta calitatea procesului educațional. „Acest lucru este descurajat prin normele și legislația pe care o avem, dar se mai dau unele excepții doar pentru a se putea derula activitatea educațională. Ele nu reprezintă ceva foarte răspândit în sistem”, a explicat Daniel David.
Ministrul Educației subliniaza că inspectoratele școlare și autoritățile locale ar trebui să găsească soluții pe termen lung, pentru ca din anul școlar 2025-2026 aceste situații să fie evitate pe cât posibil: „Acest an școlar este în derulare, iar intervențiile ar implica să dăm peste cap lucrurile care deja se întâmplă”.
Cardurile educaționale și finanțarea europeană Întrebat despre stadiul cardurilor educaționale, ministrul a subliniat că încărcarea acestora se face în funcție de bugetul disponibil și că, momentan, se așteaptă și fonduri europene suplimentare:
„Ministrul Fondurilor Europene este, așa cum știu eu, la Comisia Europeană, discutând și negociind bugetul pentru țară, inclusiv pentru aceste carduri educaționale, deoarece conform legislației, bugetul nu este de la minister, ci din zona fondurilor de coeziune, europene.”
Echivalarea studiilor și statutul cadrelor didactice Un alt punct atins de Daniel David a fost echivalarea dintre institutor și profesor în învățământul preuniversitar sau preșcolar, temă asupra căreia legea actuală nu oferă, deocamdată, o soluție: „Este un lucru care trebuie analizat. Deocamdată, legea nu permite această echivalare, dar este ceva de avut în vedere în viitor.”
Ministrul Educației confirmă deasemenea că în ceea ce privește echivalarea studiilor absolvite în străinătate, ministrul a menționat că nu există rapoarte oficiale despre blocaje majore: „Dacă ele există, n-am cum să aflu și să le verific direct, decât prin sesizare.”
Temele pentru acasă și nevoia de flexibilitate În final, ministrul a reamintit cadrul legal referitor la temele pentru acasă, care limitează timpul la două ore pentru învățământul gimnazial și liceal și la o oră pentru învățământul primar
„Profesorii trebuie să se coordoneze între ei, dar în același timp este nevoie și de flexibilitate, deoarece temele sunt date de către profesori în interesul și beneficiul copiilor”, a subliniat Daniel David.
Declarațiile ministrului Educației conturează direcțiile în care se va concentra ministerul în următoarele luni, subliniind totodată nevoia de colaborare cu autoritățile locale și cu alte instituții, pentru a rezolva problemele persistente din sistem și pentru a îmbunătăți calitatea actului educațional.
This post was last modified on mart. 30, 2025, 1:15 PM 13:15