ELECTRICA, grupul romanesc de furnizare a energiei electrice, care deserveste 4 milioane de clienti in toata tara, aduce in atentie ca, din momentul in care s-a facut liberalizarea pietei de energie, consumatorii casnici si noncasnici au dreptul sa incheie contracte de furnizare a energiei electrice pe piata libera cu orice furnizor care detine licenta de furnizare a energiei electrice si care activeaza in piata cu amanuntul.
ELECTRICA explica faptul ca schimbarea furnizorului este reglementata prin Ordinul ANRE nr. 3/2022, care aproba Regulamentul privind organizarea si functionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrica si gaze naturale (POSF) si pentru contractarea furnizarii de energie electrica si gaze naturale.
Primul pas in schimbarea furnizorului de energie
In alegerea furnizorului, este esential ca fiecare consumator sa faca o analiza comparativa a ofertelor disponibile, in special in ceea ce priveste: pretul energiei electrice furnizate; valabilitatea ofertei; conditiile de facturare si plata; conditiile de incetare a contractului; serviciile oferite; orice alte clauze suplimentare.
ELECTRICA spune ca, daca informatiile din oferte nu sunt suficient de clare, consumatorul ar trebui sa solicite date suplimentare direct de la furnizori. De retinut este faptul ca schimbarea furnizorului nu afecteaza continuitatea in alimentarea cu energie electrica a locului de consum si nu presupune schimbarea operatorului de distributie din zona respectiva.
Cum devii client al ELECTRICA
ELECTRICA explica faptul ca, pentru a schimba furnizorul actual de energie electrica si a deveni client sau, primul pas este sa alegi una dintre ofertele de furnizare care sunt disponibile in momentul de fata in cadrul website-ului, sau in oricare dintre locatiile sale.
Urmatorul pas implica completarea cererii de incheiere a contractului de furnizare a energiei electrice, impreuna cu documentele solicitate. Acestea se depun sau se trimit dupa convenirea clauzelor contractuale. Contractul incheiat cu Electrica Furnizare va produce efecte incepand cu data incetarii contractului de furnizare incheiat cu furnizorul actual.
Odata cu semnarea noului contract, trebuie sa completezi si notificarea privind schimbarea furnizorului. Pe baza notificarii depuse de tine, Electrica va trimite un mesaj electronic in platforma POSF (Platforma Online de Schimbare a Furnizorului) a ANRE, adresat atat operatorului de retea, cat si furnizorului actual. Acest mesaj anunta denuntarea unilaterala a contractului in curs, cu respectarea conditiilor contractuale.
ELECTRICA subliniaza ca dupa primirea mesajului dedicat de schimbare a furnizorului prin platforma POSF, furnizorul actual este obligat sa permita trecerea efectiva la noul furnizor in termen de 24 de ore.
In plus, operatorul de retea, in maximum 5 zile lucratoare de la data schimbarii efective a furnizorului, are obligatia sa inregistreze in POSF indexul echipamentului de masurare. Acest index este preluat atat de Electrica, cat si de furnizorul anterior. Pentru clientii noncasnici mari, indexul este stabilit prin citire.
Pentru clientii casnici si clientii noncasnici mici, indexul poate fi stabilit prin citire, autocitire (de catre client) sau estimare de catre operatorul de distributie, valabil la data schimbarii efective a furnizorului. Furnizorul actual trebuie sa emita si sa transmita factura cu decontul final de lichidare in cel mult 42 de zile de la data schimbarii efective a furnizorului.
ELECTRICA mentioneaza ca procesul de schimbare a furnizorului este GRATUIT. Prin urmare, consumatorii pot profita de avantajele liberalizarii pietei de energie electrica pentru a alege o oferta care sa corespunda cel mai bine nevoilor lor.
ELECTRICA ramane la dispozitia clientilor sai, oferind suport complet pe parcursul procesului de contractare si schimbare a furnizorului, astfel incat fiecare consumator sa aiba acces la servicii fiabile si solutii energetice adaptate cerintelor proprii.