Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat recent emiterea unui nou ordin cu dispozitii speciale foarte importante, care chiar din acest moment vizeaza programele de studii universitare de licenta cu dubla specializare, aducand modificari semnificative in domeniul formarii cadrelor didactice.
Ministrul Educatiei explica in mod oficial faptul ca masurile sunt justificate de prevederile Legii invatamantului superior nr. 199/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, in special articolele 30 alin. (3), 54 alin. (1), 55 alin. (1) si 259 alin. (4).
Conform informatiilor furnizate de Ministerul Educatiei, documentul se bazeaza si pe Adresa Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior nr. 1.066/2024, precum si pe propunerile institutiilor de invatamant superior transmise in luna ianuarie 2025.
In plus, referatul de aprobare nr. 143/DGIU/2025 a stat la baza deciziei finale, luandu-se in considerare rolul esential al Hotararii Guvernului nr. 731/2024 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Ministrul Educatiei, prin acest ordin, publicat initial in Monitorul Oficial nr. 949 din 20 septembrie 2024 sub numarul 6.634/2024, specifica oficial faptul ca se completeaza reglementarile deja existente cu un nou alineat (5) la articolul 1, ce stipuleaza dreptul absolventilor acestor programe de a accesa o cariera didactica in invatamant.
Mai exact, acestia vor trebui sa urmeze programe speciale de formare initiala, in conformitate cu metodologia de certificare a competentelor pentru profesia didactica. Modificarea vizeaza cresterea calitatii actului educational si crearea unor oportunitati mai diverse pentru tinerii care isi doresc sa devina cadre didactice.
Prin completarea ordinului, se incurajeaza flexibilitatea si inovarea in pregatirea profesionala, astfel incat elevii si studentii sa poata beneficia de profesori bine formati, capabili sa raspunda nevoilor moderne ale sistemului educational.
Ministrul Educatiei a precizat ca intreaga procedura s-a desfasurat cu respectarea cadrului legal in vigoare si ca se mizeaza pe o aplicare eficienta a noilor reglementari incepand din anul universitar urmator. Autoritatile asteapta ca aceste masuri sa contribuie la dezvoltarea invatamantului romanesc, oferindu-le studentilor posibilitatea de a se specializa in doua domenii si de a le valorifica ulterior in cariera didactica.