Documentul cu Dispozitii de ULTIMA ORA ale Simonei Bucura-Oprescu privind Reglementarile Noi Stabilite de Guvern

Documentul Dispozitii ULTIMA ORA Simonei Bucura-Oprescu Reglementarile Noi Stabilite Guvern

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat recent publicarea unui nou ordin ministerial care prevede o serie de dispozitii importante, in baza carora ce stabileste procedura de efectuare a platilor sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti privind drepturi de natura salariala pentru personalul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale.

Simona Bucura-Oprescu spune ca acest demers are drept scop asigurarea transparentei si echitatii in solutionarea litigiilor salariale, in contextul in care transele aferente anului 2025 vor fi gestionate intr-o maniera clara si predictibila.

Proiectul prezentului ordin aduce dispozitii esentiale pentru angajatii din aparatul central si unitatile subordonate Ministerului Muncii, care au obtinut in instanta hotarari cu privire la drepturi salariale sau daune-interese. Prin acest cadru legal, se asigura ca personalul care a castigat in instanta sume suplimentare va primi, in transe anuale, valorile stabilite prin titlurile executorii.

Simona Bucura-Oprescu a stabilit prin ordin ca platile vor fi efectuate esalonat, dupa cum urmeaza: 5% in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie, 10% in al doilea an, 25% in al treilea, 25% in al patrulea si 35% in al cincilea.

Aceasta abordare graduala are rolul de a oferi ministerului posibilitatea de a-si planifica bugetul si resursele in mod eficient, fara a ingreuna semnificativ alocarea fondurilor pentru alte proiecte si initiative esentiale.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat ca sumele care urmeaza sa fie achitate in baza titlurilor executorii vor fi actualizate cu indicele preturilor de consum stabilit de Institutul National de Statistica, in conformitate cu hotararile judecatoresti. De asemenea, ordinul prevede acordarea dobanzii legale remuneratorii pentru a compensa posibilele intarzieri, aceasta fiind calculata din momentul in care hotararea devine executorie.

Un aspect important este acela ca fiecare entitate la care a fost angajat beneficiarul pentru care s-au acordat diferentele salariale stabilite prin hotarare judecatoreasca va fi responsabila de plata sumelor datorate. In plus, beneficiarii trebuie sa comunice conturile bancare in care doresc sa primeasca plata, pentru a facilita procesul de transfer al banilor.

Ordinul dispune reglementarea procedurilor de declarare si calcul al contributiilor sociale si al impozitului pe venit. Contributiile sociale obligatorii, datorate atat de angajati, cat si de angajatori, vor fi operate in conformitate cu Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind necesara depunerea de declaratii rectificative pentru perioadele in care drepturile salariale sunt recalculate.

In ceea ce priveste impozitul pe venit aferent sumelor actualizate conform hotararilor judecatoresti, acesta va fi retinut si declarat in luna de plata a fiecarei transe stabilite prin ordin.

Ministrul a evidentiat importanta acestei masuri pentru consolidarea increderii in actul de justitie, precum si pentru asigurarea echilibrului financiar in cadrul sistemului public. In conditiile in care numeroase litigii vizeaza drepturile salariale, acest ordin ofera o solutie previzibila si structurata de implementare a hotararilor judecatoresti, evitand aglomerarea platilor intr-un singur termen.

Specialistii in dreptul muncii considera ca demersul adoptat de Simona Bucura-Oprescu asigura, pe de o parte, respectarea deciziilor instantelor, iar pe de alta parte, protejarea bugetului institutiei in contextul unor cheltuieli suplimentare.

Prin aceasta reglementare, personalul afectat de intarzieri in plata drepturilor salariale beneficiaza de un cadru legal clar, in vederea recuperarii integrale a sumelor datorate si a dobanzilor aferente, pana in anul 2025.

Se estimeaza ca noul ordin va crea premisele unei aplicari unitare si transparente a hotararilor judecatoresti in cazul drepturilor salariale acordate personalului din sistemul public, reprezentand un pas semnificativ in directia consolidarii increderii in institutii si a promovarii echitatii sociale.

Prin corelarea platilor cu actualizarea la indicele preturilor de consum si stabilirea unor dobanzi legale remuneratorii, se asigura un mecanism adecvat de recuperare a drepturilor salariale cuvenite, pastrand totodata stabilitatea financiara a ministerului in anii urmatori.

author avatar
Redactia iDevice.ro