Decretele cu Efecte de ULTIMA ORA Explicate de Simona Bucura-Oprescu cu Masurile Ministrului Muncii

Decretele Efecte ULTIMA ORA Explicate Simona Bucura-Oprescu Masurile Ministrului Muncii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, aduce in atentia a milioane de romani efectele pe care dispozitiile sale le au la nivelul tarii, iar asta deoarece a afirmat in cadrul unui interviu ca ajutorul de somaj este un drept distinct de venitul minim de incluziune, precizand ca acesta din urma reprezinta singura forma de asistenta sociala pur asistentiala existenta in Romania.

Simona Bucura-Oprescu a mentionat ca valoarea venitului minim de incluziune este de aproximativ 400 de lei, subliniind importanta intelegerii corecte a acestei sume. Potrivit ministrului Muncii, cuantumul poate varia in functie de numarul de membri din familie si de situatia sociala.

“Este esential ca beneficiarii sa indeplineasca anumite conditii, precum prestarea unor activitati in folosul comunitatii si participarea copiilor la scoala. Daca nu-ti duci copiii la scoala, risti sa pierzi venitul minim de incluziune”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu a precizat ca beneficiarii trebuie sa se prezinte periodic la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, unde pot urma cursuri gratuite menite sa le sporeasca sansele de angajare. “Ne dorim ca oamenii sa treaca de la statutul de persoana care nu munceste la cel de persoana angajata, astfel incat dependenta de sprijinul statului sa fie temporara”, a adaugat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a subliniat, ca toti solicitantii venitului minim de incluziune trebuie sa participe la sedinte de consiliere, mediere si formare profesionala, organizate de autoritatile competente. Aceste initiative intensive si oportune urmaresc dezvoltarea abilitatilor si competentelor necesare pentru integrarea pe piata muncii, astfel incat beneficiarii sa poata deveni independenti din punct de vedere financiar intr-un interval de timp cat mai scurt.

Venitul minim de incluziune poate fi acordat pe termen nelimitat, dar numai cat timp sunt indeplinite criteriile legale. Orice schimbare in situatia financiara, precum vanzarea unei proprietati sau obtinerea unui loc de munca, poate determina suspendarea platii. “Avem un sistem interoperabil, iar verificarile se realizeaza lunar pentru a confirma daca beneficiarii respecta in continuare conditiile”, a precizat ministrul.

Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala administreaza si alte prestatii, printre care indemnizatia pentru crearea copilului si stimulentul de insertie. Insa, potrivit ministrului, numai venitul minim de incluziune constituie asistenta sociala pura, in timp ce restul beneficiilor sunt prevazute la articolul 57 din bugetul ministerului.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat ca discutiile referitoare la un numar mare de asistati social sunt adesea nefondate, intrucat aceasta forma de sprijin acopera un palier limitat, iar beneficiarii sunt monitorizati constant. Autoritatile incearca astfel sa mentina un echilibru intre oferirea unui ajutor real persoanelor vulnerabile si incurajarea participarii lor pe piata muncii, evitand dependenta excesiva de sistemul public.

author avatar
Redactia iDevice.ro