X

Schimbarile Legislative de ULTIM MOMENT Dispuse de Simona Bucura-Oprescu si Asteptate de Milioane de Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta ca in momentul de fata ministerul pe care-l conduce lucreaza la o serie de schimbari legislative pentru Codul Muncii, adoptat in 2003, care a constituit un punct de referinta in reglementarea raporturilor de munca in Romania, suferind modificari si completari succesive de-a lungul timpului.

Simona Bucura-Oprescu, toate aceste ajustari au fost realizate in urma unui amplu proces de consultare cu partenerii sociali, atat din partea patronatelor, cat si a sindicatelor. Aceasta abordare este menita sa se asigure ca noile reglementari raspund in egala masura nevoilor angajatorilor si drepturilor angajatilor, contribuind la o piata a muncii mai echilibrata si mai eficienta.

In prezent, ministerul Muncii lucreaza la transpunerea Conventiei nr. 190 a Organizatiei Internationale a Muncii, care reglementeaza combaterea hartuirii in lumea muncii. Aceasta conventie urmareste sa stabileasca norme clare impotriva formelor repetitive de hartuire, ce pot afecta performanta si bunastarea angajatilor.

Simona Bucura-Oprescu specifica faptul ca, prin introducerea acestor prevederi, se doreste asigurarea unui mediu de lucru sigur, in care nici angajatul sa nu fie supus presiunilor abuzive, dar nici angajatorul sa nu fie pus in situatia de a se confrunta cu abuzuri din partea salariatilor. Astfel, autoritatile cauta solutii legislative prin care drepturile ambelor parti sa ramana neatinse, iar echilibrul necesar dezvoltarii relatiilor de munca sa fie mentinut.

Un aspect esential al modificarilor il reprezinta dreptul la deconectare, un subiect deja discutat la nivelul Uniunii Europene prin regulamentul 882. In Romania, acest drept se doreste a fi consolidat, astfel incat angajatii sa poata beneficia de un timp liber real, neinfluentat de solicitarile profesionale aparute in afara orelor de program.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza faptul ca dreptul la deconectare nu este o noutate absoluta, fiind prevazut in reglementarile actuale, insa se impune o clarificare suplimentara, pentru ca viata personala a fiecarui angajat sa fie protejata si respectata.

Pe de alta parte, ministrul Muncii precizeaza ca statul trebuie sa actioneze cu prudenta, pentru a nu ingreuna activitatea economica si pentru a evita situatia in care angajatorii ar putea fi descurajati sa investeasca si sa isi dezvolte afacerile in Romania.

Simona Bucura-Oprescu spune ca puterea de coercitie a statului trebuie calibrata cu atentie pentru a pastra un echilibru intre protectia legitima a angajatilor si capacitatea angajatorilor de a-si mentine viabilitatea.

In concluzie, modificarile la Codul Muncii, in special prin transpunerea Conventiei OIM nr. 190, au rolul de a crea un mediu de munca modern si echitabil, care sa previna hartuirea, sa protejeze dreptul la deconectare si, totodata, sa ofere angajatorilor un cadru predictibil in care sa isi continue activitatea.

Printr-un proces de dialog social real, se spera ca aceste reglementari sa contribuie la consolidarea unei piete a muncii robuste si responsabile, in beneficiul intregii societati.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...