Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anuntat astazi ca Sistemul Garantie-Returnare (SGR) inregistreaza progrese semnificative in domeniul reciclarii ambalajelor. In martie, peste 348,8 milioane de ambalaje au fost colectate, iar peste 32.100 tone de PET-uri, sticle si doze de aluminiu au ajuns in fabricile de reciclare, marcand un salt important in eforturile de protejare a mediului.
Mircea Fechet afirma ca pe langa aceste cifre impresionante, 192 de noi puncte de colectare automata au fost puse in functiune, consolidand reteaua nationala de RVM-uri. Aceste aparate, raspandite in intreaga tara, faciliteaza procesul de returnare a ambalajelor, contribuind astfel la o gestionare eficienta a deseurilor si la reducerea impactului asupra naturii.
„SGR are rezultate foarte bune pentru primul trimestru din 2025, iar in ultima luna am continuat impreuna sa facem Romania mai curata”, a declarat ministrul Fechet. In aceasta perioada, au fost colectate peste 190,2 milioane de PET-uri, 88,7 milioane de doze de aluminiu si 69,7 milioane de sticle.
Ministrul a subliniat ca evolutia punctelor de returnare este un indicator esential al eficientei sistemului, mentionand ca in judetele Mures si Salaj toate RVM-urile au functionat la parametri optimi in ultimele patru saptamani. De asemenea, in judetele Vrancea si Botosani, aproape toate aparatele au fost functionale, cu doar una sau doua exceptii.
Un alt pas major in dezvoltarea SGR este extinderea in mediul rural. In saptamanile urmatoare, va fi testat un RVM mobil destinat satelor din Romania, care va permite locuitorilor sa predea ambalajele colectate si sa primeasca garantia aferenta. Ministrul Fechet este convins ca romanii din satele de munte, dar si cei din Delta Dunarii, se vor imprieteni cu sistemul, afirmand ca obiectivul pentru 2025 este ca SGR sa fie prezent in fiecare comunitate.
Schimbari semnificative se anunta si pe plan regional. Judetele Bihor si Constanta vor gazdui doua noi centre regionale de numarare si sortare, alaturandu-se centrelor deja existente in Prahova, Dolj, Bacau, Brasov, Cluj, Ilfov si Timis. Aceasta dezvoltare vine in paralel cu cresterea optiunilor de reciclare a ambalajelor la domiciliu, esentiale pentru incurajarea unui stil de viata sustenabil.
Un alt aspect monitorizat cu atentie este plata sumelor din garantie catre comercianti. Aproximativ 60% din cei peste 67.000 de comercianti inregistrati in SGR sunt activi, iar autoritatile isi propun ca eficienta sistemului sa se reflecte si in acest domeniu, prin remedierea prompta a eventualelor probleme prin dialog si colaborare.
Aceste masuri si rezultate, care acopera atat mediul urban, cat si pe cel rural, reflecta angajamentul autoritatilor si al intregii comunitati in protejarea mediului. Prin consolidarea infrastructurii de reciclare si incurajarea participarii active a cetatenilor, SGR contribuie la construirea unui viitor mai curat si mai sustenabil pentru Romania.