Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta in mod oficial faptul ca la aproape un an de la punerea in aplicare a unor decizii importante care au dus la semnarea unor contracte de finantare esentiale pentru piata muncii, a prezentat detalii despre trei proiecte importante, aflate deja in implementare.
Simona Bucura-Oprescu spune ca primul, in valoare de 180 de milioane de euro, urmareste cresterea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Al doilea proiect vizeaza ucenicia pentru tinerii sub 30 de ani, astfel incat o parte din costul fortei de munca sa fie suportata prin fonduri europene, prin intermediul agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca.
„Vreau sa vorbesc despre 3 proiecte importante, pentru care s-au semnat contractele de finantare la finalul anului trecut si pe care acum le avem in implementare. Un proiect de 180 de milioane de euro pentru cresterea capacitatii institutionale a ANOFM.
Un alt proiect pentru ucenicie, pentru tinerii sub 30 de ani, astfel incat prin subventii intre angajatori si serviciul public de ocupare, o parte din costul fortei de munca sa fie suportat prin fondul european, prin agentiile judetene de ocupare, pentru ca angajatorii sa aiba costuri mai mici”, a precizat ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat si importanta faptului ca programul de ucenicie este finantat din fonduri de coeziune, nu de la bugetul de stat. Un alt subiect abordat a fost contingentul de muncitori migranti stabilit pentru anul 2025, care se ridica la 100.000 de lucratori.
Potrivit ministrului Muncii, aceasta decizie a fost luata in cadrul Consiliului National Tripartit, unde reprezentantii Guvernului, ai patronatelor si ai sindicatelor discuta si avizeaza masurile. „Ministerul Muncii are doar rolul de a elabora si initia Hotararea de Guvern prin care se stabileste contingentul. Mai departe, colegii nostri de la Ministerul de Externe primesc solicitarile in tarile unde avem reprezentare, iar apoi cei de la MAI, prin IGI, se ocupa de procedura efectiva de verificare a lucratorilor non-Schengen care vin sa lucreze in Romania”, a explicat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu a mentionat ca angajatorii si-au exprimat nemultumirea cu privire la durata pentru verificarea efectuata de Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI), insa a subliniat ca acest proces trebuie sa fie riguros, dat fiind ca muncitorii respectivi vin pe piata muncii a Uniunii Europene.
„Este nevoie de timp pentru ca verificarile sa fie facute atent, iar acesti lucratori beneficiaza de aceleasi drepturi si beneficii prevazute de Codul Muncii pentru lucratorii romani. Deciziile legate de acesti lucratori apartin, in primul rand, angajatorilor, iar noi suntem deschisi sa sprijinim prin imbunatatirea legislatiei, daca se impune”, a aratat ministrul Muncii.
Potrivit oficialului, mobilitatea fortei de munca intr-o tara membru a UE este fireasca, iar statul roman isi doreste sa asigure conditii echitabile atat pentru lucratorii locali, cat si pentru cei proveniti din afara Uniunii.
Prin proiectele amintite, Ministerul Muncii isi propune sa sprijine tinerii, sa reduca deficitul de forta de munca si sa imbunatateasca eficienta ANOFM in a facilita angajarea si formarea profesionala, contribuind astfel la stabilitatea si competitivitatea pietei muncii din Romania.