Actiunea Oficiala Anuntata de Sebastian Burduja pentru Sustinerea Viitorului Energetic al Romaniei

Actiunea Oficiala Anuntata Sebastian Burduja Sustinerea Viitorului Energetic Romaniei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a reprezentat Romania la cea de-a 11-a Reuniune Ministeriala a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, desfasurata recent in capitala Azerbaidjanului. Cu aceasta ocazie, oficialul roman a subliniat importanta asigurarii unei energii sigure, accesibile si curate, subliniind ca ordinea acestor prioritati este dictata de realitatile actuale, nu de ideologie.

„Fara Coridorul Sudic de Gaze, Europa ar fi fost mult mai vulnerabila in ultimii ani, mai ales avand in vedere contextul geopolitic extrem de complicat. Acest proiect a schimbat in scurt timp piata gazelor din Europa si a contribuit la reducerea dependentei de gazul rusesc, insa este nevoie sa mergem mai departe, in special spre Balcani si Europa de Sud-Est”, a declarat ministrul Burduja.

Oficialul a evidentiat rolul cheie pe care il joaca deja Romania in regiune in ceea ce priveste tranzitul de gaze naturale. „Avem interconectari functionale cu vecinii nostri, participam la proiectul BRUA, iar gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau este operational. De asemenea, am reactivat coridorul Transbalcanic”, a precizat Burduja, adaugand ca tara noastra a reusit sa aduca in sistem aproape 2.000 MW de noi capacitati de productie in ultimii doi ani, cu alte 18.000 MW in curs de dezvoltare.

Un alt punct central in discursul sau a fost Marea Neagra, pe care ministrul Energiei o considera de o importanta strategica pentru viitorul sectorului energetic. Proiectul Neptun Deep, a carui productie este estimata sa inceapa cel tarziu in 2027, ar urma sa consolideze statutul Romaniei de cel mai mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, asigurand nu doar consumul intern, ci si posibilitatea de a exporta gaze catre alte state din regiune.

Romania si Azerbaidjanul colaboreaza tot mai strans prin proiecte precum Coridorul Verde de Energie, care prevede constructia unui cablu submarin-record, cu o lungime de 1.195 km, menit sa transporte pana la 4 GW de energie verde intre Marea Caspica si Marea Neagra. In paralel, tara noastra a adoptat deja legislatia necesara dezvoltarii energiei eoliene offshore si lucreaza la realizarea primelor parcuri eoliene din Marea Neagra.

„Coridorul Verde este dovada ca putem obtine rezultate remarcabile atunci cand actionam impreuna. Viitorul sta in solidaritate si in eforturi comune, nu in izolarea fiecarei natiuni. Doar prin colaborare curajoasa vom putea construi o baza solida pentru generatiile urmatoare”, a concluzionat Sebastian Burduja.

author avatar
Redactia iDevice.ro