Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anuntat efectele deciziilor foarte importante care au dus la un moment istoric pentru multi dintre fermierii romani: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat ieri, 04 aprilie 2025, plati in valoare de 804.463.876,87 lei, oferind un sprijin substantial unui numar de 509.556 de producatori din sectoarele vegetal si zootehnic.
Florin Barbu afirma ca aceste sume, platite prin schemele de Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT) – Campania 2024, provin din bugetul de stat, asigurand fermierilor resurse financiare importante pentru a-si mentine stabilitatea si cresterea productiei agricole.
Ministrul Agriculturii aduce in atentie si ca aceasta este o performanta deosebita, intrucat peste 804 milioane de lei au fost virati intr-o singura zi, demonstrand eficienta si mobilizarea echipei APIA.
Platile vor continua pana la atingerea plafonului de 203,34 milioane de euro, stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 197/06.03.2025, iar conversia in lei se face la cursul de 4,9753 lei/euro, conform Bancii Centrale Europene. Ministrul a multumit tuturor celor implicati si a felicitat fermierii pentru eforturile lor sustinute.
Florin Barbu confirma un alt subiect de interes care este aprobarea, pentru urmatorii trei ani, a Programului de sustinere a productiei de legume cultivate in spatii protejate. Guvernul a hotarat prelungirea acestui proiect pana in 2027, oferind predictibilitate agricultorilor implicati in cultivarea tomatelor, ardeilor, castravetilor, vinetelor, verzei, fasolei pastai, salatei, spanacului si cepei verzi.
Pentru fiecare 1000 mp cultivati, producatorii vor primi 1500 de euro, indiferent de suprafata, iar bugetul de peste 342 de milioane de lei sustine dezvoltarea sectorului legumicol. Termenul-limita pentru depunerea cererilor in acest an este 30 mai 2025, oferind fermierilor o fereastra de oportunitate extinsa.
Pe langa sprijinul pentru cultivatori, investitiile in sectorul zootehnic continua. In judetul Mures, ferma de reproductie suina din Damieni a finalizat o extindere de 2,4 milioane de euro, dintre care 1,8 milioane au fost fonduri nerambursabile, sporind capacitatea la 414 locuri de cazare si asigurand o productie anuala de 25.000 de purcei. Acest proiect reprezinta un exemplu de succes pentru dezvoltarea sectorului de crestere a porcilor.
In plus, in judetul Brasov, la Codlea, s-a incheiat recent o investitie intr-o unitate de crestere a tineretului destinat inlocuirii gainilor ouatoare. Ferma SC Golden Galina SRL, intrata deja in faza de populare, va furniza anual 120.000 de pui catre fermele specializate, consolidand astfel stabilitatea productiei de oua din intreaga tara.
Aceste evolutii marcheaza un progres pentru agricultura romaneasca, demonstrand interesul autoritatilor si ambitia fermierilor de a transforma Romania intr-un lider regional in productia agroalimentara si securitatea alimentara. Prin unitate, sectorul agricol va continua sa se dezvolte.
This post was last modified on apr. 5, 2025, 12:56 PM 12:56