Ministrul Apararii, Angel Tilvar, anunta romanii din toata tara in legatura cu un demers foarte important pe care l-a derulat, iar asta deoarece dezvaluie ca a participat la Varsovia in cursul zilelor trecute la reuniunea informala a ministrilor apararii din statele membre UE.
Ministrul Apararii afirma ca evenimentul, organizat sub egida presedintiei poloneze, a reunit oficiali de rang inalt pentru a discuta masurile esentiale prevazute in Carta Alba privind pregatirea europeana pentru aparare 2030, document publicat de Comisia Europeana in data de 19 martie 2025.
Razboiul de agresiune al Federatiei Ruse impotriva Ucrainei a generat schimbari profunde in arhitectura de securitate a continentului, impunand o reevaluare a strategiilor de aparare. In cadrul sedintelor, Angel Tilvar a subliniat necesitatea consolidarii apararii statelor membre si a intensificarii cooperarii intre acestea, ca raspuns la provocarile actuale si viitoare.
Ministrul Apararii explica in mod oficial faptul ca pe parcursul intalnirilor, s-a acordat o atentie sporita implementarii masurilor din Carta Alba, cu un accent deosebit pe dezvoltarea capabilitatilor in domenii strategice precum mobilitatea militara, apararea anti-aeriana, aprovizionarea cu munitiilor si protejarea infrastructurii critice.
Angel Tilvar a evidențiat interesul Romaniei pentru consolidarea bazei industriale si tehnologice europene de aparare, mentionand importanta sprijinirii intreprinderilor mici si mijlocii ca piloni ai competitivitatii in sector.
Initiativa ReArm Europe si instrumentul SAFE – Security Action for Europe – au fost prezentate ca solutii inovatoare pentru mobilizarea fondurilor europene. Propunerea de regulament SAFE vizeaza acordarea de imprumuturi garantate, din bugetul UE, in valoare de pana la 150 miliarde de euro pentru achizitii comune de capabilitati, reprezentand un pas esential in intarirea cooperarii intre state si in asigurarea unei coordonari stranse cu eforturile NATO.
Ministrul Apararii sustine ca in cadrul sesiunii dedicate Ucrainei, ministrii apararii au exprimat un sustinere ferm pentru pacea durabila in zona afectata de conflict. Angel Tilvar a subliniat contributia Romaniei la Misiunea de Asistenta Militara a Uniunii Europene in sprijinul Ucrainei (EUMAM UA) si a reiterat importanta utilizarii tuturor instrumentelor de sprijin disponibile, intr-un moment in care dialogul si cooperarea internationala sunt vitale pentru stabilitatea regiunii.
Conferinta de la Varsovia a reprezentat o piatra de temelie in eforturile de reformulare a strategiei europene de aparare. Ministrul Tilvar a apreciat in mod deosebit directia clara exprimata in Carta Alba, inclusiv prin propunerea unei viitoare modificari Omnibus menite sa simplifice legislatia in domeniul apararii.
Acest demers, alaturi de parteneriatele strategice dezvoltate in cadrul reuniunii, subliniaza angajamentul Romaniei de a juca un rol activ in asigurarea securitatii si stabilitatii in Uniunea Europeana.
Evenimentul a consolidat, astfel, baza unei cooperari europene mai stranse si a deschis noi perspective pentru o aparare comuna adaptata la provocarile secolului XXI.