Ministrul Educatiei, Daniel David, vrea sa adopte o noua Hotarare de Guvern prin care sa faca o serie de reglementari importante prin care urmeaza sa se faca repartizarea unor sume din bugetul de stat catre bugetele locale, in vederea finantarii cheltuielilor de capital destinate unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, pentru anul 2025.
Ministrul Educatiei prevede in cadrul Hotararii de Guvern ca aceasta masura urmareste modernizarea, reabilitarea si dotarea cladirilor si terenurilor in care isi desfasoara activitatea institutiile de invatamant preuniversitar, pentru a asigura conditii optime procesului educational.
Potrivit legislatiei in vigoare, autoritatile locale sunt responsabile de administrarea imobilelor unde functioneaza scolile si gradinitele. Rolul lor implica luarea tuturor masurilor necesare, inclusiv constructia si modernizarea spatiilor de invatamant, pentru ca activitatile instructiv-educative sa se desfasoare in conditii cat mai bune.
Ministrul Educatiei spune ca legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede clar obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a asigura buna desfasurare a invatamantului in unitatile administrativ-teritoriale in care acestea isi exercita autoritatea.
O atentie deosebita este acordata conformarii la normele de igiena si sanatate publica, in special in ceea ce priveste grupurile sanitare. Lipsa alimentarii cu apa, instalatiile sanitare necorespunzatoare sau amplasarea toaletei in exteriorul cladirilor sunt principalele motive ce duc la neautorizarea sanitara a unitatilor de invatamant, afectand implicit procesul educational.
Ministrul Educatiei aduce in atentie deasemenea ca ordinul ministerului Sanatatii cu nr. 1030/2009 subliniaza obligativitatea autorizarii sanitare, iar Ministerul Educatiei considera esential ca toate scolile sa respecte aceste cerinte, astfel incat elevii sa beneficieze de un mediu curat si sigur.
Masura adoptata acum include transferul de fonduri catre autoritatile locale pentru realizarea lucrarilor de investitii acolo unde grupurile sanitare nu respecta standardele minime de igiena, o problema cu care se confrunta destul de multe scoli din Romania, din pacate.
Daniel David a subliniat ca acest pas este vital pentru a imbunatati conditiile din unitatile scolare, pentru prelungirea duratei de viata a cladirilor si pentru asigurarea unei baze materiale moderne si functionale. Scopul final este cresterea calitatii actului educational, prin conformarea la cerintele sanitare si prin asigurarea unor spatii adecvate procesului de invatare.
Hotararea promovata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, reprezentat de Daniel David, aduce un sprijin financiar important pentru investitiile in infrastructura scolara. Astfel, se urmareste ca nicio scoala sa nu mai ramana fara resursele necesare pentru obtinerea autorizatiei sanitare de functionare si, implicit, pentru a oferi elevilor un mediu sigur si modern in care sa isi continue formarea educationala.