X

Proiectul cu Dispozitia de ULTIMA ORA a Simonei Bucura-Oprescu Vizand Masuri Majore pentru Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat o noua dispozitie extrem de importanta luata in cursul zilelor trecute, iar ast apentru ca vorbeste despre semnarea contractului de finantare pentru proiectul „Promovarea, monitorizarea si evaluarea evolutiei economiei sociale si a antreprenoriatului social in Romania”, care marcheaza un moment important pentru dezvoltarea economiei sociale la nivel national.

Simona Bucura-Oprescu, a subliniat puternica traditie a Romaniei in acest domeniu si necesitatea de a o valorifica pentru a crea locuri de munca si a sustine incluziunea sociala. Potrivit declaratiilor ministrului, persoanele din medii vulnerabile isi doresc sa lucreze, insa angajatorii au nevoie de masuri clare, care sa faciliteze integrarea acestora in piata muncii.

Proiectul finantat prin PEO – Prioritatea 4.1, in valoare de 3,3 milioane de euro (20,5 milioane lei), isi propune sa creeze un ecosistem solid de economie sociala si antreprenoriat social, contribuind la reducerea marginalizarii grupurilor cu dificultati de integrare si la generarea de oportunitati economice durabile.

Simona Bucura-Oprescu a afirma ca unul dintre obiectivele cheie ale initiativei este dezvoltarea si implementarea unor instrumente moderne de colectare si analiza a datelor despre intreprinderile sociale, corelate cu tendintele actuale de tranzitie verde si digitala.

In plus, va fi elaborata o Strategie Nationala in domeniul economiei sociale, cu un plan de actiune bazat pe cercetari de teren. Astfel, autoritatile intentioneaza sa ofere sprijin entitatilor din sectorul economiei sociale prin consolidarea cooperarii si prin facilitarea schimbului de bune practici cu sectoarele public si privat.

Simona Bucura-Oprescu confirma ca, proiectul, derulat in parteneriat cu INCSMPS si ANOFM, se va desfasura pe o perioada de 57 de luni. Pe parcurs, se va dezvolta o platforma digitala cu incubatoare virtuale, piete online de produse si servicii sociale, alaturi de centre si retele de ambasadori ai antreprenoriatului social.

Vor fi organizate campanii de promovare si recunoastere publica, menite sa aduca vizibilitate si notorietate sectorului. Ministrul Muncii sustine ca, urmand modelul altor tari precum Franta, Spania sau Italia, economia sociala poate fi un motor de crestere economica si integrare sociala.

In acest sens, datele la nivel european confirma potentialul sectorului: peste 13,6 milioane de locuri de munca remunerate, reprezentand aproximativ 6,3% din populatia activa a UE-28, si peste 19,1 milioane de persoane implicate.

Prin urmare, noul proiect reprezinta un pas semnificativ spre redresarea traditiei Romaniei in economia sociala si consolidarea unei piete a muncii mai incluzive, in care persoanele vulnerabile sa aiba sansa unui trai decent, iar angajatorii sa fie sprijiniti in eforturile lor de a oferi locuri de munca sustenabile si sanse egale pentru toti.

Disqus Comments Loading...