Ministerul Educatiei, Daniel David, anunta in mod oficial finalizarea unei proceduri foarte complexe si importante, iar asta deoarece ministerul sau a centralizat rezultatele simularii probelor scrise din cadrul examenului national de bacalaureat, sustinuta in perioada 24 – 27 martie 2025, la nivel national.
Ministerul Educatiei a evidentiat modul exemplar de organizare a evaluarii digitalizate, care a mobilizat mii de profesori si a demonstrat ca investitiile in tehnologie produc rezultate concrete in sistemul de invatamant.
In cadrul procesului de evaluare au fost implicati 14.580 de profesori evaluatori, repartizati astfel: 4.166 pentru Limba romana, 262 pentru Limba materna, 4.624 pentru matematica/istorie si 5.528 pentru disciplina la alegere.
Ministerul Educatiei afirma ca pe langa acest corp didactic, peste 14.000 de profesori asistenti s-au ocupat de scanarea si incarcarea lucrarilor in cele 1.318 centre de examen, reprezentate de licee din intreaga tara. Daniel David a subliniat ca platforma informatica a functionat in parametri optimi pe toata durata procesului, demonstrand eficienta digitalizarii in evaluarea nationala.
Potrivit datelor extrase din platforma de evaluare, la proba de Limba si literatura romana s-au evaluat 101.433 de lucrari, dintre care 66,84% au obtinut note de cel putin 5.
Alte transe de note inregistrate la nivel national arata urmatoarele rezultate: din cele 5.554 de lucrari evaluate, 4.582 (82,5%) au depasit pragul de promovare. In alta transe, din 99.958 de lucrari, 63.250 au primit note mai mari sau egale cu 5 (63,28%).
Ministerul Educatiei explica oficial ca inca o transa a inregistrat 98.347 de lucrari evaluate, dintre care 68.313 (69,46%) au obtinut rezultate de trecere. Aceste cifre reflecta o diversitate a performantei la nivel national, evidentiind atat reusite notabile, cat si zone in care se pot face imbunatatiri, pentru a asigura un nivel uniform de pregatire a elevilor.
Rezultatele finale ale simularii bacalaureatului 2025 au fost transmise inspectoratelor scolare judetene si Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. Borderourile de evaluare vor fi puse la dispozitia fiecarei unitati de invatamant pana la sfarsitul acestei saptamani, permitand elevilor si cadrelor didactice sa consulte lucrarile si sa analizeze performantele obtinute.
Ministerul Educatiei anunta ca, in cursul saptamanii, vor fi publicate statistici detaliate privind gradul de reusita pe fiecare item al probelor. Daniel David a precizat ca lucrarile scrise ale elevilor, pastrate in unitatile de invatamant unde s-au sustinut probele, vor fi accesibile profesorilor care preda disciplinele respective.
Aceasta masura faciliteaza o evaluare amanuntita si pregatirea pentru examenul final, contribuind la cresterea transparentei si a colaborarii intre toate nivelele din sistemul educational.
Simularea examenului national de bacalaureat 2025 a reprezentat mult mai mult decat un simplu test de cunostinte; a fost o veritabila demonstratie de adaptare la noile tehnologii in invatamant.
Ministerul Educatiei aduce in atentie si ca organizarea impecabila si functionalitatea platformei informatice marcheaza un pas important in modernizarea procesului de evaluare, oferind un cadru performant pentru identificarea punctelor forte si a celor ce necesita imbunatatire in pregatirea elevilor.
Daniel David confirma ca investitiile in digitalizare aduc beneficii reale, pregatind terenul pentru reforme viitoare ce vor ridica standardele educationale la nivel national. Ministrul Daniel David isi exprima increderea ca aceste rezultate, alaturi de transparenta intregului proces, vor sustine dezvoltarea unui sistem de invatamant adaptat provocarilor secolului XXI.
Simularea bacalaureatului 2025 a oferit o imagine clara a performantelor elevilor si a demonstrat eficienta solutiilor digitale in evaluarea educationala. Inspectoratele scolare sunt in curs de diseminare a borderourilor de evaluare, asigurand astfel ca fiecare unitate de invatamant beneficiaza de o analiza detaliata si de instrumente utile pentru imbunatatirea continua a procesului de invatamant.