Decretul Acordului-Cadru de ULTIMA ORA a Simonei Bucura-Oprescu cu un Program IMPORTANT pentru Romania

Decretul Acordului-Cadru ULTIMA ORA Simonei Bucura-Oprescu Program IMPORTANT Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, confirma un nou decret cu o serie de instructiuni extrem de importante, al caror scop este de a duce la indeplinire un program care este parte a unuo acord-cadru semnat la Bucuresti intre Guvernul Romaniei si Consiliul Federal Elvetian, marcand lansarea unui proiect ambitios ce isi propune reducerea disparitatilor economice si sociale.

Simona Bucura-Oprescu, spune ca acest program, ce poarta denumirea de Programul de Incluziune Sociala, va avea o perioada de desfasurare pana la 31 decembrie 2028 si se va axa pe implementarea serviciilor comunitare integrate in cele 7 orase selectate, locuite in principal de comunitati vulnerabile.

Acordul subliniaza importanta interventiilor dedicate grupurilor dezavantajate, deoarece in contextul provocarilor socio-economice cu care se confrunta multe comunitati, in special cele defavorizate de etnie roma, acest program reprezinta o initiativa esentiala pentru imbunatatirea conditiilor de trai si pentru garantarea accesului egal la servicii de educatie, sanatate si asistenta sociala.

Componenta 1 a proiectului se va concentra pe dezvoltarea si implementarea unor servicii comunitare integrate, adaptate nevoilor specifice ale mediilor urbane marginalizate. Autoritatile locale vor juca un rol activ in identificarea problemelor si in proiectarea interventiilor care sa raspunda real situatiilor de risc din teren.

Simona Bucura-Oprescu, spune ca, in plus, se va acorda o atentie deosebita formarii specialistilor implicati in aceste echipe de interventie, aspect esential pentru o integrare socio-economica sustenabila. Un element important al acestei initiative il reprezinta parteneriatul financiar cu Elvetia.

Contributia financiara acordata, in valoare de 13.744.297 CHF, va fi alocata sprijinirii unor proiecte concrete ce vizeaza facilitarea accesului la servicii esentiale pentru persoanele din grupurile vulnerabile.

Proiectele vor fi implementate in conformitate cu prevederile Legii asistentei sociale nr. 292/2011 si cu alte reglementari specifice, astfel incat interventiile sa corespunda standardelor europene si nationale privind includerea sociala.

Simona Bucura-Oprescu, explica si ca programul de Incluziune Sociala face parte dintr-o strategie mai ampla de reducere a saraciei si de consolidare a sistemelor sociale din Romania.

In acest sens, initiativele desfasurate vor fi aliniate si la obiectivele enuntate in cadrul Strategiei Nationale pentru Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei 2021-2027, precum si in Strategia pentru Incluziunea Cetatenilor de Etnie Roma 2022-2027.

Pe langa facilitarea accesului la educatie, sanatate si asistenta sociala, programul isi propune sa abordeze si alte provocari complexe ale mediului urban, cum ar fi dependenta, violenta in familie sau lipsa infrastructurii adecvate.

Printr-o colaborare stransa intre autoritatile centrale si locale, precum si prin implicarea activa a comunitatilor, se asteapta ca aceasta initiativa sa aduca beneficii tangibile pe termen lung, contribuind la reducerea inegalitatilor si la imbunatatirea coeziunii sociale in zonele marginalizate.

Cu un angajament ferm din partea Guvernului si un parteneriat financiar solid, Programul de Incluziune Sociala reprezinta un pas important in lupta impotriva excluziunii sociale, demonstrand ca prin investitii si colaborare se pot crea solutii sustenabile pentru problemele structurale care afecteaza atat comunitatile defavorizate, cat si intregul sistem social romanesc.

author avatar
Redactia iDevice.ro