Ordonanta de URGENTA cu Demersurile lui Sorin Grindeanu pentru Schimbari Importante in Romania

Ordonanta URGENTA Demersurile Sorin Grindeanu Schimbari Importante Romania

Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, a anuntat publicarea pentru analiza de catre orice romani a unei Ordonante de Urgenta care propune modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 41/1994. Actul normativ vizeaza transferul responsabilitatii de plata a cotiziei catre Comisia Dunarii, de la Ministerul Afacerilor Externe la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

Sorin Grindeanu subliniaza ca navigatia pe Dunare este reglementata de Convenţia de la Belgrad, semnata la Belgrad in data de 18 august 1948 si ratificata prin Decretul nr. 298/1948. Aceasta conventie reprezinta un instrument de drept international esential, ce consfinteşte principiul libertatii de navigatie pe Dunare si stabileste cadrul legal pentru organizarea si functionarea Comisiei Dunarii.

Comisia, cu sediul la Budapesta din 1954, are ca principale atributii intocmirea planului general al marilor lucrari, acordarea de consultanta statelor dunare si administratiilor fluviale speciale, precum si asigurarea unui sistem uniform de amenajare a caii navigabile pe intregul curs.

Sorin Grindeanu sustine ca noua ordonanta de urgenta vine in contextul unui proces de reforma in cadrul Secretariatului Comisiei Dunarii, adaptare necesara in contextul evolutiilor recente din domeniul transportului pe cai navigabile interioare, in special cele promovate la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit declaratiilor ministrului Grindeanu, schimbarea este justificata de faptul ca activitatea Comisiei Dunarii se axeaza exclusiv pe domeniul transportului fluvial, iar transferul platii cotiziei – in valoare actuala de 174.587 Euro stabilita anual in cadrul sesiunilor din decembrie – va asigura o gestiune financiara mai eficienta.

Plata va fi efectuata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Reforma propusa trebuie privita ca un pas important pentru modernizarea administratiei fluviale si pentru alinierea procedurilor romanesti la standardele europene in domeniu.

Sorin Grindeanu a subliniat faptul ca, in colaborare cu autoritatile specializate – RA Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galați si Autoritatea Navala Romana – se va urmari indeaproape evolutia si implementarea noilor reglementari. Aceasta initiativa este vazuta ca un mecanism care va contribui la imbunatatirea infrastructurii navale, la eficientizarea gestionarii fluxurilor de transport si la consolidarea cooperarii internationale pe Dunare.

Mentinerea unui sistem coerent si actualizat de reglementare a navigatiei pe Dunare este esentiala pentru asigurarea unui mediu de transport sigur si competitiv. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii se angajeaza sa colaboreze strans cu partenerii interguvernamentali si cu reprezentantii statelor dunare, pentru a dezvolta proiecte care sa raspunda provocarilor actuale, in contextul unei integrari europene din ce in ce mai dinamice.

Prin aceasta miscare, autoritatile intentioneaza sa sustina nu doar navigatia pe Dunare, ci si dezvoltarea infrastructurii care va stimula cresterea economica si va facilita legaturile comerciale intre tarile din bazinul acestui rau important.

author avatar
Redactia iDevice.ro