Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat publicarea unui document extrem de important, al carui scop principal este de a facilita aplicarea Strategiei nationale privind incluziunea sociala si reducerea saraciei pentru perioada 2022-2027, finantata partial si de un acord incheiat cu Elvetia anul trecut.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca aceasta strategie ofera un cadru general de interventie menit sa contribuie la combaterea provocarilor complexe asociate saraciei si excluziunii sociale, fenomene care au fost accentuate in ultimii ani de criza economica. Documentul are in vedere, in special, incluziunea grupurilor vulnerabile, care necesita suport suplimentar pentru integrarea corespunzatoare in societate.
Strategia se bazeaza pe o abordare integrata, coordonata si intersectoriala, sustinuta de o metodologie mixta. Scopul principal este reducerea semnificativa a ponderii populatiei aflate in risc de saracie sau excluziune sociala.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca grupul tinta pentru perioada 2022-2027 il reprezinta persoanele sarace si cele expuse acestui risc, dar si indivizii care, din pricina unor circumstante neprevazute, ajung sa se confrunte cu situatii tranzitorii de dificultate economica sau sociala. Prin mobilizarea resurselor necesare, se urmareste asigurarea sanselor egale si oportunitatilor de dezvoltare pentru toti cei aflati in dificultate.
Simona Bucura-Oprescu a evidentiat faptul ca Strategia pune accent pe necesitatea cooperarii stranse intre institutiile si autoritatile implicate, fiind importanta mentinerea unei viziuni unitare si promovarea parteneriatului interprofesional.
Astfel, masurile si procedurile elaborate pentru sprijinirea persoanelor defavorizate sunt armonizate, evitandu-se suprapunerile si ineficienta in alocarea resurselor. Mai mult, componenta de monitorizare a implementarii ramane esentiala, responsabilitatea revenind comisiei judetene de incluziune sociala, care va urmari transversalitatea acestor masuri la nivelul fiecarui judet.
In viziunea sa, Programul de Incluziune Sociala, dezvoltat in cadrul acestui cadru strategic, reprezinta un instrument-cheie pentru reducerea disparitatilor economice si sociale dintre comunitati. Prin furnizarea serviciilor comunitare integrate (asistenta sociala, educatie si sanatate), se raspunde mai eficient nevoilor grupurilor vulnerabile, inclusiv ale populatiei de etnie roma.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza oficial faptul ca strategia este conceputa pentru a identifica in primul rand nevoile reale din teren, urmata de implementarea unei interventii adecvate, tintind cauza principala a marginalizarii si excluziunii.
Conform declaratiilor oferite de Simona Bucura-Oprescu, una dintre directiile principale vizeaza consolidarea capacitatii administrative a autoritatilor si institutiilor locale, astfel incat acestea sa poata oferi servicii comunitare integrate in zonele urbane marginalizate, cu prezenta ridicata a comunitatilor vulnerabile.
Componenta 1 a Programului de Incluziune Sociala sprijina in special comunitatile unde nivelul saraciei este mai accentuat, inclusiv acolo unde traiesc numeroase familii de etnie roma. Printr-o abordare stratificata si sustinuta de parteneriate interinstitutionale, se asigura faptul ca sprijinul ajunge in mod eficient la cei aflati in nevoie.
Pentru a sustine eforturile locale, Programul de cooperare elvetiano-roman ofera finantare nerambursabila, vizand reducerea disparitatilor economice si sociale din cadrul Uniunii Europene. Astfel, implicarea constanta a personalului de specialitate din diverse domenii – asistenta sociala, educatie si sanatate – devine fundamentala pentru a mentine continuitatea si eficienta masurilor implementate.
Simonei Bucura-Oprescu spune ca angajamentul tuturor factorilor implicati in procesul de incluziune sociala, combinat cu instrumentele financiare corespunzatoare, va contribui la transformarea pozitiva a comunitatilor dezavantajate, consolidand astfel demersul national de reducere a saraciei si asigurand o societate mai echitabila si mai solidara pentru fiecare cetatean.
This post was last modified on apr. 11, 2025, 11:09 AM 11:09