Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anuntat recent rezultatele celui mai amplu proiect de cercetare realizat vreodata in Romania privind populatia de urs brun. Conform studiului derulat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura „Marin Dracea” (INCDS), in padurile tarii traiesc intre 10.419 si 12.770 de exemplare.
Mircea Fechet afirma ca aceasta estimare, prima de natura stiintifica bazata pe colectarea de ADN din fonduri cinegetice, parcuri naturale si naționale, marcheaza un moment crucial in gestionarea acestei specii emblematice. In ultimii ani, cifrele privind populatia de urs au fost in repetate randuri contestate din cauza metodelor indirecte de cuantificare.
Acum, datorita echipamentelor moderne folosite in laboratorul INCDS „Marin Dracea”, specialistii au obtinut date precise in conformitate cu cele mai inalte standarde internationale. Pe langa analiza genetica, studiul a inclus si o integrare a distributiei habitatelor, a zonelor agricole si turistice, a istoricului pagubelor produse de ursi si a apelurilor la 112.
Rezultatele au permis realizarea unei zonari nationale a managementului populatiei de urs brun in patru categorii distincte: zone cheie pentru conservare, zone de management al conflictelor (zone de risc), zone de management durabil si zone marginale.
Fiecare zona presupune masuri specifice, de la conservare stricta pana la actiuni de prevenire si interventie acolo unde conflictele intre om si urs sunt frecvente. O alta noutate majora consta in dezvoltarea unui instrument digital cu acoperire nationala, menit sa ofere autoritatilor locale si nationale date in timp real pentru a lua decizii rapide si informate.
Mircea Fechet explica deasemenea faptul ca se are in vedere aprobarea zonarii nationale si a planului de monitorizare genetica prin act normativ, pana la finele anului 2025, pentru a integra oficial aceste instrumente in politicile publice.
Ministrul Mediului a multumit cercetatorilor, specialistilor si partenerilor internationali implicati in proiect, subliniind importanta colaborarii exemplare. In paralel, pentru gestionarea situatiilor de criza in care populatia este pusa in pericol, Mircea Fechet a propus modificari legislative care sa elimine interventia graduala in cazurile in care ursii patrund in intravilanul localitatilor.
In acest fel, primarii vor putea decide intre eutanasierea sau impuscarea animalului, fara obligatia de a recurge mai intai la metode precum alungarea sau relocarea, considerate ineficiente pana acum.
Mircea Fechet afirma ca aceste masuri au scopul de a stopa tragediile generate de astfel de incidente, punand siguranta vietii umane pe primul loc si consolidand, in acelasi timp, eforturile de conservare responsabila a populatiei de urs brun in Romania.