Ministerul Educatiei, Daniel David, anunta in sfarsit o serie de schimbari asteptate de ani de zile de catre un numar mare de romani, iar asta pentru ca metodologia de concurs pentru acordarea gradatiilor de merit pentru anul 2025, intr-o miscare menita sa consolideze transparenta si obiectivitatea in sistemul educational.
Ministerul Educatiei a oferit o serie de detalii extrem de importante in legatura cu etapele clare ale procesului ce urmeaza sa ofere cadrul necesar evaluarii performantei personalului didactic si auxiliar din invatamantul preuniversitar, astfel ca oricine poate sa afle mai multe despre tot.
Potrivit anuntului oficial, in perioada 28 – 30 aprilie 2025, consiliul de administratie al inspectoratului scolar va aproba numarul de locuri repartizate pe categorii de personal si discipline/domenii.
Ministerul Educatiei afirma ca aceasta etapa este esentiala pentru stabilirea conditiilor de concurs, deoarece, in urma aprobarii, inspectoratele scolare vor putea comunica fișele de autoevaluare, numarul gradatiilor de merit si punctajul minim pe categorii de personal, pe discipline/domenii si pe niveluri de invatamant.
In aceste conditii, se asigura o procedura riguroasa de clarificare a criteriilor de evaluare, facilitand o participare echitabila a candidatilor. Ulterior, in perioada 5 – 9 mai 2025, dosarele vor fi depuse la secretariatul unitatii de invatamant, deschizand astfel calea catre analiza atenta a candidaturilor.
Intre 14 si 30 mai 2025, inspectorul scolar coordonator al disciplinei, impreuna cu comisia de evaluare, se vor ocupa de verificarea si validarea dosarelor. Rezultatele evaluarii vor fi supuse aprobarii consiliului de administratie al inspectoratului scolar, iar punctajele obtinute vor fi afisate public, atat de inspectoratul scolar, cat si, in cazul Palatului National al Copiilor, de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Ministerul Educatiei explica si ca pentru a asigura drepturile tuturor participantilor, perioada 2 – 3 iunie 2025 a fost rezervata pentru depunerea si transmiterea contestatiilor. In aceasta faza, se va stabili si numarul gradatiilor de merit ce pot fi redistribuite. Ulterior, intre 4 si 12 iunie 2025, se vor solutiona contestatiile, iar consiliul de administratie va valida rezultatele finale ale concursului, acestea fiind afisate public de autoritatile competente.
Pe langa concursul pentru gradatii de merit, ministrul Daniel David a subliniat ca evaluarea anuala a activitatii personalului didactic si auxiliar se desfasoara pe intreg parcursul anului scolar. Acest proces implica doua componente majore: autoevaluarea si evaluarea conform fisei postului si a fișei de evaluare.
Metodologia aprobata de Ministerul Educatiei reglementeaza normele, criteriile si instrumentele de evaluare, oferind un sistem motivare ce stimuleaza cresterea performantelor profesionale.
Aceste masuri sunt considerate un pas important in modernizarea sistemului educational, contribuind la imbunatatirea continua a calitatii invatamantului si asigurand un cadru obiectiv si transparent de apreciere a activitatii personalului din invatamantul preuniversitar.